Kort nieuws Economie

CDA stemt in met verkoop van HBU

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 dec. - Het CDA stemt in met de verkoop van ABN Amro-dochter HBU aan Deutsche Bank. Hiermee is de weg geëffend voor de fusie van ABN Amro en Fortis Nederland. Ook de extra staatssteun van 4,4 miljard euro kan doorgaan. Het CDA eiste vorige week nog juridisch onderzoek naar de mogelijkheid om de schade voor de Staat op de gedwongen verkoop van HBU te verhalen op de Europese Commissie.

Samsung vervangt gehele directie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 dec. - Het Koreaanse concern Samsung Electronics krijgt een compleet nieuwe bedrijfstop. Directeur wordt de 58-jarige Geesung Choi, die de succesvolle tv-tak van het bedrijf leidde. Samsung Electronics is nu, wat betreft omzet, de grootste tv-fabrikant ter wereld. Ook is het de grootste fabrikant van geheugenchips en de tweede fabrikant van mobieltjes, na Nokia. Ook Jay Y. Lee, zoon van de vorige baas van Samsung, heeft een vooraanstaande positie in de top gekregen. Zijn vader Kun Hee Lee maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf groot, maar moest in 2008 vertrekken na een corruptieschandaal.

Unilever benoemt financieel directeur

Rotterdam, 16 dec. - De producent van was- en levensmiddelen Unilever krijgt een nieuwe financieel directeur. Het concern wil Jean-Marc Huet benoemen als opvolger van James Lawrence wiens vertrek vorige week bekendgemaakt werd. Unilever kondigde vandaag aan de benoeming van Huet in mei aan zijn aandeelhouders voor te zullen leggen. De 40-jarige Huet is nu nog de financieel topman van de Amerikaanse farmaceut Bristol-Myers Squibb. Per 1 januari 2010 treedt hij in dienst bij Unilever. (ANP)