Kort nieuws Economie

DNB: fondsen name te veel risico bij beleggingen

Amsterdam, 16 dec. - Meerdere pensioenfondsen hebben bij het beleggen van geld de risico’s onderschat. Bij het bepalen van de strategie zijn fondsen uitgegaan van te rooskleurige verwachtingen. Besturen van pensioenfondsen hebben in meerdere gevallen onvoldoende oog gehad voor de risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder op pensioenfondsen deed eerder dit jaar extra onderzoek naar de manier waarop de fondsen geld hebben belegd. Als onderdeel hiervan werd onderzoek gedaan naar tien pensioenfondsen die volgens DNB een goede afspiegeling vormen van de sector. Pensioenfondsen leden vorig jaar een verlies van 219 miljard euro, waarvan 112 miljard euro als gevolg van beleggingen die minder waard werden. Het andere deel van de verliezen kwam doordat de rente daalde. (ANP)

Bos weet niet wie lekte in DSB-zaak

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 dec. - De Rijksrecherche heeft niet kunnen vaststellen wie in oktober informatie heeft gelekt naar enkele media over een op handen zijnde ingreep van De Nederlandsche Bank bij DSB Bank. Dit heeft minister Bos (Financiën, PvdA) vanmorgen in de Tweede Kamer gezegd. DSBtopman Dirk Scheringa beschuldigde het ministerie van Financiën en DNB er van dat ze hadden gelekt. Volgens Bos waren in het bewuste weekeinde meer dan vijfhonderd personen op de hoogte van de situatie, onder wie tien mensen van zijn ministerie.

Nederland mag meer schol vissen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 16 dec. - Nederlandse vissers kunnen een stijging verwachten van het quotum schol dat ze komend jaar kunnen vangen. Dit verwacht het ministerie van LNV, naar aanleiding van de uitkomst van de Visserijraad in Brussel gisteren. Het definitieve quotum hangt af van onderhandelingen met Noorwegen die vermoedelijk volgende maand worden gesloten. Schol is de belangrijkste vissoort voor de Nederlandse kottervisserij, gevolgd door tong. Vorig jaar steeg het quotum ook al licht, maar vergeleken met de jaren negentig was de toegestane vangst bijna gehalveerd.

Inflatie eurozone valt iets lager uit

Luxemburg, 16 dec. - De inflatie in de eurolanden was vorige maand iets lager dan eerder werd gemeld. De consumentenprijzen stegen met 0,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Europese bureau voor de statistiek vandaag. (ANP)