Kort nieuws Buitenland

Belgische justitie pakt omvangrijke bouwfraude aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 dec. - Justitie in België wil in totaal 71 ambtenaren, aannemers en bouwbedrijven vervolgen wegens corruptie en fraude met overheidsgeld. De aannemers zouden opdrachten voor onderhoud aan overheidsgebouwen hebben gekregen in ruil voor smeergeld, snoepreisjes en andere gunsten voor medewerkers van de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen, de overheidsdienst die alle rijksgebouwen beheert. De corruptie en fraude door 12 ambtenaren, 34 aannemers en hun 25 firma’s zouden zich over een periode van tien jaar hebben afgespeeld. Hoeveel geld er in totaal mee gemoeid was, is nog niet bekend. Volgens dagblad De Standaard wil justitie van één verdachte topambtenaar 750.000 euro terugvorderen.

Genocide-aanklacht voor Cambodjanen

Phnom Penh, 16 dec. - Voor het eerst zijn deze week twee verdachten van het Cambodja-tribunaal aangeklaagd voor genocide. Nuon Chea, de nummer twee in het regime van Pol Pot, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary moeten zich verantwoorden voor de massamoord op Vietnamezen en de Cham, een moslimminderheid. Het Cambodja-tribunaal, opgericht voor vervolging van Rode Khmer-kopstukken, heeft tot op heden vijf verdachten in de cel. De uitspraak in het eerste proces, dat tegen gevangenisbewaarder Duch wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, wordt begin volgend jaar verwacht. (AFP)

Mishandeling in Letse gevangenis

Straatsburg, 16 dec. - Mishandeling en zelfs marteling komen te vaak voor in Letse gevangenissen. Dat staat in een gisteren gepubliceerd rapport van het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa. Tijdens een bezoek aan Letland eind 2007 ontvingen experts van het CTP „vele consistente en geloofwaardige getuigenissen” over het slaan van gevangenen met vuisten en stokken. Soms waren de mishandelingen „van een dusdanige ernst dat zij als marteling kunnen worden beschouwd”. Sommige gevangenen in voorarrest kregen pas vlak voor hun eerste hoorzitting toegang tot een advocaat. Het rapport komt nu uit omdat Letland pas na twee jaar het groene licht heeft gegeven voor de publicatie ervan. (AFP)

Minarettenverbod naar Europees hof

Door een onzer redacteuren

Basel, 16 dec. - Het Zwitserse verbod om minaretten te bouwen komt voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De voormalige imam van de moskee in Genève, Hafid Ouardiri, heeft gisteren een klacht ingediend, meldden Zwitserse kranten. Hij meent dat het bouwverbod indruist tegen de vrijheid van godsdienst en tegen het verbod op discriminatie. Eind november stemde 57 procent van de Zwitsers in een referendum in met een verbod op de bouw van minaretten bij moskeeën. Op het referendum was aangedrongen door de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij. In Zwitserland leven 400.000 voornamelijk seculiere moslims. Er staan vier minaretten. De Volkspartij wil nu ook een initiatief nemen om de burqa te verbieden.

Politie Indonesië doodt separatist

JAKARTA, 16 dec. - De Indonesische politie heeft vanmorgen in het oosten van het land de leider van een separatistische beweging in Papoea, Kelly Kwalik, doodgeschoten. Volgens de politie was Kwalik verantwoordelijk voor een dodelijke aanslag in 2002 op de Amerikaanse firma McMoran, die enkele van de grootste koper- en goudmijnen in Papoea bezit. De leider van de onafhankelijkheidsbeweging in Papoea werd gedood toen hij probeerde te vluchten bij een politie-inval in een huis in de stad Timika. (Reuters)

PLO: Abbas blijft aan als president

ramallah, 16 dec. - De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO heeft vandaag besloten dat Mahmoud Abbas in afwachting van verkiezingen voor onbepaalde tijd kan aanblijven als president, nadat zijn ambtstermijn op 25 januari zal zijn verlopen. (Reuters)