Kort nieuws Binnenland

Kamer: verplicht Antillen tot sluiten homohuwelijk

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 dec. - De Tweede Kamer wil dat het voor homoseksuele paren straks ook mogelijk is om te trouwen op de Nederlandse Antillen en Aruba. Een meerderheid van de Kamer steunde gisteren de motie van GroenLinks, VVD en PvdA waarin het kabinet wordt opgeroepen zich hiervoor in te zetten. Tot nu toe weigeren de autoriteiten van de Nederlandse Antillen en Aruba het homohuwelijk te voltrekken. Het is de bedoeling om op 10 oktober 2010 de Nederlandse Antillen op te heffen. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden dan bijzondere gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint Maarten worden autonome landen binnen het Koninkrijk; Aruba heeft al zo’n status aparte. De motie stelt dat binnen deze nieuwe verhoudingen moet worden gestreefd naar gelijke behandeling van alle burgers en dat discriminatie moet worden uitgesloten.

Geen verlof meer pleger cafémoord

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 dec. - Cevdet Y., die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, mag niet meer op verlof. Dat hebben minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) besloten. Eerder bleek dat Y. de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof is geweest. Hij werd na zijn veroordeling naar een tbs-kliniek verplaatst, omdat hij ‘niet geschikt was voor detentie’. De kliniek wilde hem alleen opnemen als hij een volledige tbs-behandeling zou krijgen, met verlof. Een nieuw verzoek voor verlof is afgewezen, mede op basis van „geschokte gevoelens bij slachtoffers en hun nabestaanden”, zegt een woordvoerder van de minister. Y. kan tegen dat besluit in beroep.

Mishandeling bij koranles Den Haag

Door onze correspondent

Den Haag, 16 dec. - Politie en justitie doen op verzoek van de gemeente Den Haag onderzoek naar kindermishandeling tijdens koranlessen in Haagse moskeeën. Uit onderzoek van de Jeugdgezondheidszorg, die valt onder de GGD, blijkt dat in de periode van december 2008 tot en met 24 november 2009 49 signalen over gevallen van kindermishandeling tijdens koranlessen op Haagse moskeeën zijn binnengekomen. Het aantal signalen is „bovenmatig” en wijst op een „patroon”, schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. Meer dan de helft van de signalen heeft betrekking op de El Islam Moskee. Het moskeebestuur heeft alle „medewerking en openheid” toegezegd.

Wilders lijstduwer PVV in Den Haag

Door onze correspondent

Den Haag, 16 dec. - Geert Wilders wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart lijstduwer voor de PVV in Den Haag. Dat maakte de PVV gisteren bekend. Lijsttrekker is, zoals Wilders vorige week al bekendmaakte, Sietse Fritsma. Hij zal een mogelijke zetel in de gemeenteraad combineren met het Tweede Kamerlidmaatschap.