Karzai verdedigt veroordeelde burgemeester

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gisteren de opening van een driedaagse conferentie over corruptiebestrijding aangegrepen om de veroordeelde burgemeester van Kabul te verdedigen. Abdul Ahad Sayebi weigerde aanvankelijk terug te treden toen hij vorige week werd veroordeeld tot vier jaar cel voor corruptie. Volgens Karzai is hij „schoon”.

Karzai kreeg bij zijn herverkiezing in november de uitdrukkelijke opdracht van de Verenigde Staten mee om de corruptie in zijn regering en de lagere overheden aan te pakken. Een betrouwbare overheid is noodzakelijk om steun van de bevolking voor de Talibaan te verzwakken, is de gedachte. Sindsdien heeft de procureur-generaal een lijst met belangrijke verdachten opgesteld. De veroordeling van Sayebi, wegens het verstrekken van een contract zonder aanbesteding, was de eerste van een hooggeplaatste functionaris. De conferentie in Kabul is een initiatief van Karzai.

Sayebi, die op borgtocht vrij is in afwachting van zijn hoger beroep, zat gisteren prominent in de zaal. Karzai wees hem aan tijdens zijn toespraak en zei: „Ik wil een zeer ernstige waarschuwing maken. De burgemeester van Kabul is veroordeeld tot vier jaar cel. Ik ken de burgemeester. Hij is een schone man. Ik ken hem.” Verder zei hij: „Als we corruptie bestrijden moeten we [..] extreem voorzichtig zijn dat de strijd [..] niet zelf corrupt wordt.”

Intussen is het wachten op de presentatie van Karzais nieuwe kabinet. Het parlement, dat de ministers moet goedkeuren, zou op 6 december met reces gaan, maar is in sessie gebleven voor de aankondiging, nu vermoedelijk dit weekeinde. (Reuters)