Internationaal kort

Israël is woest over het arrestatiebevel van ex-minister Livni

Londen. De Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië heeft gisteren het besluit veroordeeld van een Britse rechtbank om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische ex-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni wegens haar rol in de oorlog in de Gazastrook bijna een jaar geleden. Om die reden annuleerde Livni volgens Israëlische media een aangekondigd bezoek aan Londen. Het arrestatiebevel is daarop ingetrokken. Tegen de Israëlische legerradio zei ambassadeur Ron Prosor dat „de situatie onhoudbaar is geworden”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van een „absurditeit”. (AFP, Reuters)

In negen jaar tijd 56 journalisten gedood

MEXICO-stad. In de afgelopen negen jaar zijn 56 journalisten in Mexico vermoord. Dat maakte de Mexicaanse nationale Mensenrechtencommissie gisteren bekend. De meeste moorden zijn onopgelost gebleven. Volgens het rapport raakten verder acht verslaggevers vermist, en zijn sinds 2000 zeven redacties bestookt met explosieven. Volgens de commissie is de overheid „nalatig” in het uitzoeken van de moorden. Meerdere internationale mediawaakhonden noemden Mexico al het gevaarlijkste land voor journalisten. (AP)

Japan beslist nog niet over troepen Okinawa

TOKIO. De Japanse regering stelt de beslissing over de verplaatsing van de Amerikaanse troepen op het eiland Okinawa uit, ondanks de Amerikaanse druk om voor het einde van dit jaar de kwestie op te lossen. Dat zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Katsuya Okada, gisteren. Volgens een gemeenschappelijk plan van Japan en de VS zou de helikopterbasis op Futenma verplaatst worden naar een minder bevolkte locatie op Okinawa. Bewoners van het eiland verzetten zich daartegen en ook premier Hatoyama zou de basis liever naar elders laten verhuizen. (Reuters)

Zweepslagen voor een bejaarde vrouw

Riad. In Saoedi-Arabië staan een 75-jarige Syrische vrouw veertig zweepslagen te wachten en vier maanden gevangenisstraf omdat ze zich vorig jaar in het gezelschap had bevonden van twee Saoedische mannen die niet tot haar familie behoorden. De mannen zijn eveneens tot zweepslagen veroordeeld. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gemeld, die de autoriteiten heeft opgeroepen de vonnissen niet uit te voeren. (AFP)