Hè hè...uitgepeddeld

Als eerste vrouw voer de Duitse Freya Hoffmeister het continent rond.

Als iemand haar dit nadoet, beloofde ze, zal zij op haar beurt aan de finish staan.

De Duitse marathon-kanovaarster Freya Hoffmeister is erin geslaagd als eerste vrouw in een 5,5 meter lange zeekajak rond Australië te peddelen. Ze is de tweede mens die deze tocht volbracht. Hoffmeister finishte gisteren na 332 dagen, waarvan 245 ‘peddeldagen’. Haar voorganger, Paul Caffyn in 1981, deed er 361 dagen over, waarvan hij er 257 daadwerkelijk in zijn boot zat.

De 44-jarige ijsverkoopster uit het Noord-Duitse Hussum arriveerde gisteren bij het startpunt Queenscliff bij Melbourne. Daar vertrok ze op 18 januari. Ruim driekwart van de ‘Race around Australia’ voer Hoffmeister solo met een volledig beladen boot. Alleen de afgelopen maanden, langs de 4.000 kilometer lange, onherbergzame en dun bevolkte zuidkust, had ze grotendeels een begeleidende auto voor het vervoer van kampeerspullen, voedsel en drinkwater.

Hoffmeister is beroemd in kanokringen. Ze peddelde eerder in haar eentje rond IJsland, en om het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Verder geniet ze, ook in Nederland, bekendheid vanwege haar eskimoteer-clinics. Ze leert deelnemers binnen een half uur het trucje om jezelf met boot en al weer overeind te krijgen na een duikeling. Velen volgden het ‘rondje Australië’ dagelijks via internet. Vanuit haar tentje in de bush hield ze de wereld via satelliettelefoon en laptop op de hoogte van haar vorderingen. Gisteren heel kort: „DONE!”, schreef ze. En de belofte dat, als iemand haar de komende 27 jaar nadoet, zij aan de finish zal staan.

De laatste 4.000 kilometer kampte Hoffmeister met veel tegenwind. Soms was ze na een lange dag peddelen slechts 25 kilometer gevorderd. Grootste uitdaging waren de Bunda en Baxter Cliffs, over een afstand van circa 400 kilometer loodrecht uit de oceaan oprijzende rotsen, met vrijwel geen mogelijkheden om aan land te gaan. Het was bij deze kliffen steeds wachten op geschikte ‘weervensters’ die het mogelijk maakten een paar dagen en nachten in de boot te verblijven. Het laatste stuk van de kliffen was er zo veel rugwind dat Hoffmeister alleen maar hoefde bij te sturen op de metershoge deining.

Overigens is het record van Hoffmeister aanvechtbaar. Caffyns voer in 1981 15.166 kilometer. Hij volgde de hele kustlijn, Hoffmeister deed regelmatig ‘crossings’; de Golf van Carpentaria ging ze in acht dagen en zeven nachten non-stop over en zo sneed ze circa 1.000 kilometer af. Het rondje van Hoffmeister was ‘slechts’ 13.790 kilometer. Caffyn legde per peddeldag 59 kilometer af, Hoffmeister 56,2. Daar staat tegenover dat Caffyn ruim driekwart van zijn reis een ‘volgauto’ had en dus grotendeels onbeladen kon varen, wat circa 75 kilo scheelt. „Alsof je slechts met een flesje water een marathon loopt, in plaats van met volle bepakking”, schrijft een Hoffmeister-adept op haar blog.

    • Ad Moerman