Frans-Afrikaanse top verplaatst om Soedanese leider te weren

Een topconferentie van Frankrijk en Afrikaanse landen die gepland was in Egypte, is geannuleerd wegens Franse bezwaren tegen de uitnodiging aan de Soedanese president Omar al-Bashir. De conferentie, die had moeten plaatsvinden in februari in de badplaats Sharm el-Sheikh, zal nu in mei in Frankrijk worden gehouden. Dat heeft het Elysée gisteren bekendgemaakt, een dag nadat president Nicolas Sarkozy zijn Egyptische collega Hosni Mubarak had ontmoet.

Tegen de Soedanese leider Bashir loopt een arrestatiebevel van het Internationale Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de West-Soedanese regio Darfur. Frankrijk heeft eerder al verklaard het internationale arrestatiebevel te zullen respecteren. Egypte heeft, net als een groot aantal andere Afrikaanse landen, laten weten Bashir ongemoeid te laten indien hij op bezoek komt. Vorige maand woonde Bashir in Egypte al een Afrikaans-Chinese top bij. Het Strafhof verzocht in maart om zijn arrestatie.

Om een problematische ontmoeting tussen Sarkozy en Bashir te voorkomen, stuurde Parijs onlangs minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux naar Kairo om president Mubarak ertoe te bewegen de uitnodiging aan Bashir in te trekken. Mubarak was daartoe niet bereid. Als compromis is nu besloten om de top te verplaatsen naar Frankrijk.

Sinds het arrestatiebevel werd uitgevaardigd, heeft Bashir enkele landen bezocht die het Strafhof niet erkennen. Vorige maand zag hij af van een bezoek aan Turkije, hoewel ook dat land het oprichtingsverdrag van het Strafhof niet heeft ondertekend. Bashir deed dat vermoedelijk onder druk van Turkije, dat wil toetreden tot de Europese Unie. (Reuters, AP, BBC)