Europees Hof beschermt bron

Vier Britse dagbladen en een Brits persbureau hebben gisteren een zaak over bescherming van (anonieme) bronnen gewonnen voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

De Britse rechter had de vijf media gelast hun bron van berichten over een op handen zijnd overnamebod te openbaren. Volgens hem woog het publieke belang van bescherming van hun bron niet op tegen het belang van het bedrijf het lek te achterhalen.

De afweging van de Straatsburgse rechters valt precies andersom uit. Zij kwamen gisteren tot de conclusie dat de Britse uitspraak neerkomt op schending van het recht op vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in het Europees mensenrechtenverdrag. Volgens het Hof weegt het belang van het bedrijf om te bron te achterhalen (om schadevergoeding te claimen) in deze zaak niet op tegen het publieke belang van bescherming van journalistieke bronnen.

De Financial Times, The Independent, The Guardian, The Times en persbureau Reuters verwelkomden de uitspraak als een belangrijke ruggensteun voor de persvrijheid. Zij hadden eind 2001 op basis van een anonieme bron bericht over plannen van de Belgische bierbrouwerij Interbrew om een overnamebod uit te brengen op SAB, South African Breweries.

Na dit nieuws schoten de beurskoersen omhoog, met name die van SAB. De bedrijfsrecherche kon het lek niet vinden. Daarop stapte de brouwer naar de rechter. Die stelde hem in eerste instantie en in hoger beroep in het gelijk en gelastte de media hun bron te onthullen. Dat deden ze niet, maar Interbrew, nu deel van Anheuser-Busch InBev, zag af van verdere stappen. De media wendden zich tot ‘Straatsburg’, dat hen bovendien een schadevergoeding van 16.000 euro toekende, te betalen door de Britse staat. (AFP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Europees Hof beschermt bron (16 december, pagina 4) staat dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg 16.000 euro schadevergoeding heeft toegekend aan vijf Britse media. Dat moet zijn: 160.000 euro.