Een Linux-baksteen met smartphone pretenties

gadget

Nokia N900smartphone ****

Recht, hoekig en oersterk: als je maar genoeg N900’s zou hebben, dan kun je er een prima tuinhuisje van metselen.

Maar deze baksteen van ruim 180 gram mag dan een logge indruk maken in vergelijking met andere smartphones, hij laat zich een stuk eenvoudiger bedienen dan Nokia’s andere vermeende iPhone-concurrent, de N97. Die werkt met het wat achterhaalde besturingssysteem Symbian, terwijl de N900 draait op een mobiele variant van Linux, Maemo. Net als bij toestellen met Google Android en de iPhone kun je met een veegbeweging bladeren tussen verschillende flexibele desktops, die je vol kunt stoppen met je eigen favoriete applicaties en websites.

Deze smartphone beschikt over een browser die zelfs websites met Flash aankan. Meerdere taken tegelijk uitvoeren is ook geen probleem voor de N900: eigenlijk heb je een volwaardige minicomputer in handen met 32 GB opslagruimte, gps en een 5 megapixel beeldchip. Video kijken is een genot op het scherm van 800 × 480 pixels. En de ingebouwde speakers zijn, zoals altijd bij Nokia, goed. Het wachten is op een handzamere versie zonder het uitschuifbare toetsenbord. Dan graag ook een wat langer batterijleven, want nu is deze baksteen binnen mum van tijd leeg.

Marc Hijink

Lees meer over de N900 op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink