Economie kort

IATA: groter verlies dan verwacht voor luchtvaart in 2010

AMSTERDAM. De wereldwijde luchtvaart komt volgend jaar uit op een groter verlies dan eerder gedacht. Dat stelt de internationale brancheorganisatie International Air Transport Association (IATA). De organisatie gaat uit van een verlies van 5,6 miljard dollar (3,9 miljard euro), grotendeels door stijgende brandstofkosten. Eerder ging IATA nog uit van 3,8 miljard dollar verlies. Het verwachte verlies is wel minder groot dan in het ‘rampjaar’ 2009. Dit jaar komt het verlies uit op 11 miljard dollar, zo verwacht de IATA. Dat verlies werd in september opgeschroefd van 9 miljard dollar. Toen zei IATA dat zelfs in 2011 winst onwaarschijnlijk was. Luchtvaartmaatschappijen worden zwaar getroffen door de crisis, met name het vrachtvervoer. Ook voor de crisis ging het niet goed in de luchtvaart. IATA becijferde dat tussen 2000 en 2009 de wereldwijde luchtvaart in totaal 49,1 miljard dollar verloor: een gemiddeld verlies van 5 miljard dollar per jaar, aldus bestuursvoorzitter Giovanni Bisignani. (ANP)

Akkoord in slepende bananenoorlog

BRUSSEL. De EU en de Latijns-Amerikaanse landen hebben een akkoord gesloten over de invoerrechten van bananen. De Europese Commissie heeft dat gisteren bekendgemaakt. Hiermee komt een einde aan een al vele jaren slepend conflict om het feit dat de landen in Afrika en het Caribisch gebied voor de EU minder invoerrechten hoefden te betalen. Afgesproken is nu dat de tarieven voor de Latijns-Amerikaanse landen geleidelijk worden teruggebracht van 176 euro per ton tot 114 euro per ton. Het akkoord moet nog door de EU-lidstaten worden goedgekeurd. Als dat gebeurt zullen de Latijns-Amerikaanse landen de procedure die ze bij de Wereldhandelsorganisatie WTO tegen de EU hebben lopen, intrekken. Voor de consument worden bananen waarschijnlijk goedkoper. (ANP)

BA neemt juridische actie tegen staking

LONDEN. British Airways (BA) neemt juridische maatregelen om te voorkomen dat het cabinepersoneel gaat staken tijdens het drukke kerstseizoen. De Britse luchtvaartmaatschappij wil de staking van twaalf dagen, van 22 december tot 2 januari, met een gerechtelijk bevel voorkomen. Eerder werd bekend dat het cabinepersoneel met een ruime meerderheid had besloten te staken tijdens het kerstseizoen wegens stukgelopen loononderhandelingen. De Britse maatschappij kondigde in november aan 1.700 van de 14.000 arbeidsplaatsen te schrappen bij het cabinepersoneel. Ook zouden de lonen twee jaar worden bevroren. Ook was het de bedoeling van de verliesgevende maatschappij om met een cabinemedewerker per vlucht minder te gaan vliegen en drieduizend medewerkers in deeltijd te laten werken. (ANP)