De verkoper

Amsterdam 7-12-2009 Willem Olde Kater meetlat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Willem Olde Kalter (25)

Studie: geschiedenis, Universiteit van Amsterdam (2004-2007), master of international law and international relations, University of New South Wales, Sydney, Australië (2008-2009)

Werk: verkoper

Huis: samenwonend met drie vrienden

Brutomaandsalaris: 0 euro

U verdient 0 euro. Leg uit.

„Ik zit tussen twee banen in. Ik heb onlangs ontslag genomen bij computerleverancier Dell. Daar werkte ik als verkoper. Begin volgend jaar ga ik naar alle waarschijnlijkheid voor een nieuwe werkgever werken in Nairobi in Kenia.”

Wat gaat u in Nairobi doen?

„Het is de bedoeling dat ik voor het Australische bedrijf Barefoot Power ledlampen ga verkopen. Veel huizen in Kenia worden verlicht met ouderwetse kerosinelampen. Die zijn duur in gebruik, de brandstof kost gemiddeld twee euro per maand. Voor de aanschaf van een ledlamp met bijbehorende accu betaal je zeventien euro. Dat is voor veel mensen wellicht een flinke investering maar ze zijn op lange termijn wel goedkoper uit. Bovendien zijn ze schoner en veiliger dan kerosinelampen.”

U hebt geschiedenis gestudeerd maar bent daarna aan de slag gegaan als verkoper. Waarom bent u niet in uw vakgebied verder gegaan?

„Ik heb de studie vooral gekozen omdat ik geschiedenis als onderwerp interessant vind. Maar ik had nooit de ambitie om binnen het vakgebied werk te zoeken. De perspectieven zijn beperkt: je komt meestal in het onderwijs of het onderzoek terecht. Ik vind het uitdagender om in een commerciële omgeving te werken. Toch heb ik indertijd niet gekozen voor een bedrijfskundige opleiding omdat die meestal erg abstract en algemeen zijn. Ik kies in mijn leven voor de dingen die me op het moment zelf het meest aanspreken. Eerst was dat de geschiedenisstudie, nu is dat het werk als verkoper.”

    • Tobias Reijngoud