De schrijver

Amsterdam 3-12-2009 Philip Hufff Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Philip Huff (25)

Studie: geschiedenis, Universiteit van Amsterdam (2003-2009)

Werk: schrijver

Debuut: Dagen van gras (De Bezige Bij, oktober 2009)

Huis: appartement

Brutomaandsalaris: 3.000 euro (tot nu toe verdiend aan debuutroman)

Waar gaat uw roman ‘Dagen van gras’ over?

„De hoofdpersoon is de achttienjarige Ben. Hij woont in een steunwoning in Amsterdam en vertelt in het boek over zijn jeugd in het oosten van het land. Daar trok hij altijd op met Tom, zijn beste vriend. Tom komt uit de grote stad maar is met zijn ouders aan het eind van de onverharde plattelandsweg komen wonen waar ook het ouderlijk huis van Ben aan ligt. Tom is een durfal, Ben is introverter. Maar hij laat zich opzwepen door Tom. Samen stelen ze de trekker van boer Bouman, roken ze een sigaretje en gaan ze blowen. Tot Ben een psychose krijgt door overmatig drugsgebruik. Hij belandt eerst in een kliniek en daarna in een steunwoning in Amsterdam. Het boek is deels autobiografisch maar ik heb ook schaamteloos veel gejat uit het leven van vrienden.”

Hoe bent u schrijver geworden?

„Ik schrijf al sinds mijn pubertijd. Eerst gedichten voor de meisjes op de middelbare school die ik niet kon krijgen. Later korte verhalen. Vorig jaar heb ik een van die verhalen ingestuurd naar De Gids. Het werd geplaatst en binnen een week kreeg ik mails van drie uitgevers met de vraag of ik meer verhalen had liggen. ”

Bent u bezig met een nieuw boek?

„Ik werk aan een tweede roman. Want zo is het precies: schrijven is werken. Ik zie het als een project waar ik elke ochtend vier uur aan werk. Dagen van gras was een project van negen maanden. Het schrijven van mijn nieuwe boek zou wel eens wat langer kunnen duren.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud