Credit Suisse schikt over Iran

De Zwitserse bank Credit Suisse staat op het punt een schikking van 536 miljoen dollar (369 miljoen euro) te treffen met Amerikaanse autoriteiten voor het financieren van transacties met Iran.

Dat maakte de bank gisteren onverwachts bekend. De bank weigert te zeggen wanneer de schikking definitief rond zal zijn. Het bericht van gisteren lijkt onder druk van een mogelijk lek naar buiten te zijn gebracht. In een verklaring op de website van Credit Suisse staat dat de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten betrekking hadden op „betalingen in dollars in de periode van 2002 tot april 2007 waarbij partijen betrokken waren die onder het Amerikaanse beleid van economische sancties vielen”.

Verderop in het bericht wordt verwezen naar het in 2006 stopzetten van activiteiten met alle partijen waarvoor economische sancties gelden „inclusief het sluiten van een kantoor in Teheran”.

De Verenigde Staten hebben in hun oorlog tegen terrorisme een groot aantal landen op een zwarte lijst geplaatst. Met die landen mag geen handel worden gedreven. Ook niet-Amerikaanse bedrijven moeten zich daaraan houden, anders wordt hun de (zakelijke) toegang tot de VS ontzegd.

Credit Suisse heeft in eerdere kwartalen al voorzieningen getroffen om de schikking deels te kunnen betalen. De Zwitserse bank zegt nu dat in het vierde kwartaal nog eens 294 miljoen euro voor belasting apart gezet moet worden om de schikking in zijn totaliteit te kunnen voldoen.

Het was al langer bekend dat de Amerikaanse autoriteiten aan het onderhandelen waren met Credit Suisse over de transacties met Iran, maar de problemen die de financiële sector met de kredietcrisis kreeg overschaduwde deze zaak.

De Britse zakenkrant Financial Times meldt vanmorgen dat de Verenigde Staten met in totaal negen banken onderhandelen over schikkingen aangaande Iran. Van die negen heeft het Britse Lloyds Banking Group al een schikking getroffen van 240 miljoen euro.