Birmese politica Suu Kyi ontmoet partijgenoten

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, die op last van het militaire regime in het land onder huisarrest leeft, heeft vandaag een korte ontmoeting gehad met oudere topfunctionarissen van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). De junta had haar toestemming gegeven om voor het gesprek haar huis te verlaten.

Suu Kyi had in november de militaire leiding van Birma gevraagd om drie oudere partijleiders te mogen spreken. In de brief vroeg zij ook om een ontmoeting met juntaleider generaal Than Shwe.

Suu Kyi, die van de laatste 20 jaar 14 jaar in huisarrest heeft doorgebracht, had vanmorgen een ontmoeting van driekwartier met de partijsenioren in een staatshotel, in de omgeving van haar huis.

De afgelopen maanden sprak de vroegere Nobelprijswinnaar ook met vertegenwoordigers van de junta en met buitenlandse diplomaten, nadat zij het regime had aangeboden een bemiddelende rol te spelen bij de verlichting van de internationale sancties tegen het land. De media in Birma, die volledig door de staat worden gecontroleerd, noemde recentelijk het aanbod van Suu Kyi „onoprecht en oneerlijk”.

Mensenrechtenorganisaties wantrouwen de intenties van de junta en hebben sterke twijfels of Suu Kyi en andere politieke gevangenen op tijd worden vrijgelaten om deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar. Het huisarrest van Suu Kyi werd dit jaar verlengd nadat een Amerikaan haar ongenood had bezocht. De militaire regering heeft de Amerikaanse president Barack Obama toegezegd dat de verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen.

De NLD heeft nog niet besloten of zij zal deelnemen aan de verkiezingen die volgens de junta de opmaat zijn voor een meer partijensysteem maar volgens de oppositie een schijnvertoning worden om de macht van het leger te bestendigen. De generaals houden het land al sinds de jaren zestig in een ijzeren greep. Zij negeerden de zege van de NLD bij verkiezingen in 1990. (BBC, AP, Reuters)