Bezuiniging specialisten wekt woede

Medisch specialisten zijn woedend op minister Klink (Volksgezondheid, CDA) na zijn besluit van gisteravond om nog eens 137 miljoen extra te bezuinigen op de medisch specialistische zorg.

Dit bedrag komt boven op de korting van 375 miljoen euro die Klink de beroepsgroep eerder oplegde. De Orde van Medisch Specialisten heeft al formele stappen genomen om dit bij de rechter aan te vechten en wil eveneens een juridisch oordeel over de extra korting. „Wij werden hier erg door verrast en zijn heel erg boos”, aldus een woordvoerder.

Ook de ziekenhuizen en de PvdA lopen te hoop tegen de minister. Vrijdag hoopt Klink zijn plannen om de liberalisering van de ziekenhuiszorg uit te breiden, door de ministerraad te krijgen. Klink wil met de uitbreiding van vrije prijzen van 34 naar 50 procent van de ziekenhuiszorg in 2011, miljoenen besparen. Maar op het PvdA-congres afgelopen zaterdag toonde de achterban van de partij grote weerstand tegen de voortschrijdende marktwerking, met name in de zorg. Ingewijden melden dat de spanningen tussen Klink en minister Bos (Financiën, PvdA) flink zijn opgelopen. Bos wil Klink afremmen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) besluit naar verwachting vrijdag of ook zij Klink voor de rechter zal dagen. De ziekenhuiskoepel vindt dat Klink veel te snel gaat en een stapeling van nieuwe regelgeving over de sector uitstrooit. „Wij vrezen een financiële chaos”, zegt een woordvoerder.

De Tweede Kamer wacht op een kabinetsreactie op het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Klink zou het advies willen overnemen om het declaratiesysteem in 2011 aanzienlijk te vereenvoudigen, de vrije prijzen tot 50 procent van de ziekenhuiszorg uit te breiden en de ziekenhuisomzet aan een maximum te verbinden. Daarmee zou het Rijk een sterke groei van het aantal behandelingen kunnen tegengaan. De ziekenhuizen zijn tegen zo’n maximum.

De specialisten moeten komend jaar 512 miljoen euro inleveren omdat de overschrijdingen van specialisten volgens het College van Zorgverzekeringen nog groter zijn dan gedacht.