Bank Wells Fargo wil te vroeg op eigen benen staan

Wells Fargo vond het niet leuk om de laatste grote bank te zijn die nog afhankelijk was van de overheid. Daarom arrangeerde de bank een deal, een paar uur nadat Citigroup de lening van de regering had afbetaald. Wells haalde 10,7 miljard dollar nieuw aandelenkapitaal binnen, en beloofde bezittingen af te stoten. Deze haastige aftocht kon wel eens weinig doordacht zijn geweest.

Op basis van één belangrijke maatstaf voor het kapitaal lijkt de toestand van Wells in orde te zijn. De verhouding tussen het tangible common equity en de tangible assets staat op 6,0 procent, precies tussen die van Citigroup en Bank of America in. Maar het kapitaal van Wells kon wel eens een flinke dreun gaan incasseren. De bank neemt verzekeraar Prudential over uit een joint venture, en het is niet duidelijk of de betaling in contanten van 5 miljard dollar in de nieuwe kapitaalberekeningen is verwerkt.

Wells zou uiteraard steviger in zijn schoenen kunnen staan, omdat de bank niet zulke risicovolle kredieten heeft verleend als veel branchegenoten. Dat zou beleggers en toezichthouders gerust kunnen stellen. Maar een nadere inspectie van door Wells verstrekte hypotheekleningen, vooral in Californië en Florida, zou ze een onrustiger gevoel moeten geven.

Laten we eens beginnen met de 124 miljard dollar aan home equity loans (hypotheken op de overwaarde van een huis). Deze leningen gaan in rook op, nog voordat de eerste ‘normale’ hypotheken ook maar 1 dollar kwijt zijn. De aanhoudend hoge werkloosheid kan tot meer huisuitzettingen leiden, waardoor de kredietverliezen op deze portefeuille aanzienlijk zullen toenemen.

Wells heeft ook voor 90 miljard dollar aan hypotheken met een variabele rente uitstaan. Weliswaar heeft de bank al veel afgeschreven op deze gevaarlijke bezittingen, maar er kan volgens analisten van UBS nog eens 8 miljard dollar aan extra verliezen in het vat zitten.

Bovendien zit 15 procent van de kredieten van Wells – bijna het dubbele van de drie grootste branchegenoten – in commercieel vastgoed. De verliezen in die sector zijn nog maar net begonnen. De 72 miljard dollar aan tangible common equity na deze kapitaalinzamelingsactie, en de toekomstige winsten, kunnen Wells een adequate buffer bezorgen om al deze mogelijke verliezen op te vangen. Maar dan moet het monetair beleid wel soepel blijven. Als de Amerikaanse centrale bank de rente sneller optrekt dan verwacht, nu de werkloosheid nog steeds onprettig hoog is, zouden de uitstaande kredieten daar de dupe van kunnen worden. Wells zou dan hard worden getroffen. De overheid kan er wel eens spijt van krijgen Wells niet te hebben gedwongen nog meer kapitaal binnen te halen toen zij daar nog de kans toe had.

Rolfe Winkler

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Rolfe Winkler