Arts van Woods in opspraak

Golfer Tiger Woods wordt in verband gebracht met omstreden praktijken van de Canadese sportarts Anthony Galea. The New York Times berichtte gisteren dat Galea in Canada wordt vervolgd voor het verstrekken van doping aan sporters. Volgens de krant werd Woods begin dit jaar door Galea behandeld met PRP-therapie, waarbij bloedplaatjes worden geïnjecteerd in een geblesseerd lichaamsdeel. De therapie is legaal, maar antidopingbureau WADA wil haar vanaf 1 januari deels verbieden, omdat de spieropbouw erdoor wordt gestimuleerd.

De 50-jarige Galea is al in oktober aangehouden, nadat de politie het Institute of Sports Medicine & Wellness Centre bij Toronto had doorzocht. De Canadese politie hield de arts aan bij de grens met grote hoeveelheden groeihormoon en extracten van kalfsbloed (Actovegin). In de VS is import, verkoop en gebruik van Actovegin verboden.

De arts heeft veel prominente sporters behandeld, onder wie zwemster Dana Torres, sprinter Donovan Bailey en honkballers José Reyes (New York Mets) en Huston Street (Colorado Rockies). De FBI is een onderzoek naar de arts begonnen, nadat medische gegevens van profsporters op diens computer waren aangetroffen.

Galea wordt verdacht van handel, smokkel en levering van illegale drugs. Maar volgens zijn advocaat Brian Greenspan heeft de Canadese arts weinig te vrezen. „Hij is een gerenommeerd medicus die zich nooit met illegale praktijken heeft ingelaten. Hij zal zonder twijfel van alle blaam worden gezuiverd.”

Voor Woods komt het nieuws over de arrestatie van de arts ongelegen. ’s Werelds beste golfer is in opspraak door buitenechtelijke affaires en besloot onlangs een pauze in te lassen om zijn huwelijk te redden. Hij heeft zijn mobiele telefoonnummer veranderd en houdt zich naar verluidt zelfs verborgen voor goede vrienden. Enkele sponsors hebben hun reclamecampagnes met Woods stopgezet om negatieve publiciteit te voorkomen.

In een persverklaring benadrukte Woods’ manager Mark Steinberg dat de PRP-therapie een legale therapie is, die door tal van sporters wordt gebruikt. „De suggestie dat het om een illegaal fenomeen zou gaan is zeer onverantwoord”, aldus Steinberg. Volgens hem wordt de zaak wegens het schandaal rond zijn cliënt uitvergroot.

Bekijk een filmpje van een PRP-behandeling op nrc.nl/sport