Aboutaleb zet korpschef op zijn plaats

Korpschef Aad Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond geniet niet langer de onvoorwaardelijke steun van zijn korpsbeheerder, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

In een persoonlijke brief heeft Aboutaleb gisteren zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over de aankondiging van Meijboom om op te stappen zodra binnen zijn korps mensen worden ontslagen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland. Aboutalebs collega-burgemeesters uit de politieregio hebben een kopie van het schrijven ontvangen.

Deze aankondiging van Meijboom, afgelopen zaterdag, ondermijnt volgens bronnen rond het stadhuis het gezag van Aboutaleb en beperkt diens politieke speelruimte. Het is volgens de burgemeester aan hem, de korpsbeheerder, en niet aan de korpschef om een eindoordeel te vellen over eventuele personele maatregelen naar aanleiding van Hoek van Holland.

Aboutaleb en Meijboom staan onder zware druk nadat het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) een week geleden had geconcludeerd dat vooral de politie ernstige fouten heeft gemaakt bij het ontspoorde dancefeest van 22 augustus. Daarbij kwam een 19-jarige feestganger om door een politiekogel.

In zijn brief benadrukt Aboutaleb dat Meijboom de opdracht heeft gekregen een inventarisatie te maken van de knelpunten op de werkvloer. Uiterlijk 10 januari moet de korpschef „personele en organisatorische oplossingen” aandragen om een herhaling van de fatale gebeurtenissen in Hoek van Holland te voorkomen. Op basis van dat „actieplan” neemt Aboutaleb maatregelen, na ruggespraak te hebben gevoerd met Meijboom en de Rotterdamse hoofdofficier van justitie.

Aboutalebs schriftelijke mededeling is een herhaling van eerder gemaakte afspraken die, aldus bronnen in en rondom het stadhuis, „door Meijboom kennelijk niet zijn begrepen”. Morgen debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over de conclusies en de aanbevelingen van het COT-onderzoeksrapport.

Tot ongenoegen van Aboutaleb kreeg Meijboom maandag bijval van de politiechefs uit het korps Rotterdam-Rijnmond. In een brief gericht aan de burgemeesters in de regio keerden ook zij zich tegen eventuele personele maatregelen. „Een volwassen organisatie moet ruimte hebben om van fouten te leren”, schrijven de chefs.

Aboutaleb: pagina 3

    • Mark Hoogstad