8 redenen om uit te gaan

1 kerstwinkel

Amazing Xmas Warehouse

Amsterdam A10: Claude Debussylaan 33. Van 16 t/m 18 dec 12.00-20.00u. www.xmaswarehouse.nl

Deze pop-up store aan de Zuidas biedt hippe, creatieve, opkomende lifestyle merken de kans hun producten aan de man te brengen. Verder zijn er exclusieve wijnen, champagnes en chocoladeproducten verkrijgbaar.

2 soundtrack

Cinemuze: Machinefabriek & Wouter van Veldhoven

Utrecht: Theater Kikker, kleine zaal. Tijd: 21.00u. Entree: 9-12 euro. www.machinefabriek.nu

De Nederlandse elektronica-acts Machinefabriek en Wouter van Veldhoven presenteren gezamenlijk de soundtrack bij films van onder meer Harry Smith en Germaine Dulac.

3 tentoonstelling

Josh Smith: Who Am I

Haarlem: De Hallen. T/m 7 mrt. www.dehallenhaarlem.nl

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jos Smith (VS 1978) appelleert aan de serialiteit van Andy Warhol; hij maakt uitbundige schilderijen in enorme series. Voor zijn expositie in De Hallen heeft hij de wanden gevuld met recente abstracte en figuratieve werken op panelen.

4 talkshow

Wibaut op woensdag

Amsterdam: Trouw, Wibautstraat 131. Tijd: 20.30u. Gratis. www.trouwamsterdam.nl

Serie talkshows over de ontwikkelingen op en rondom de Wibautstraat met presentaties, columns, films en discussie. Vanavond: is de ‘Karl-Marx-Allee van Amsterdam’ een stedebouwkundig misbaksel of niet?

5 battle of the bands

Emergenza 1st step round 1

Tilburg: 013. Van 16 t/m 19 dec, 19.30u. Entree: 9 euro. www.013.nl

Het Emergenza Festival is een wedstrijd voor opkomende bands zonder platendeal die plaatsvindt in steden over de gehele wereld, van Amerika en Canada tot aan Europa, Australië en Japan. Deze week vinden de eerste vier voorrondes plaats in de Bat Cave.

6 muziek

Polvo

Utrecht: Tivoli de Helling. Tijd: 20.15u. Prijs: 15 euro. www.tivoli.nl

Het enige Nederlandse concert van de Amerikaanse noiserockband Polvo, waarvan de leden na tien jaar weer bij elkaar zijn. De band staat bekend om haar dissonante, soms bijna atonale gitaargeluid. In september verscheen hun vijfde album In Prism.

7 muziek

Het feest van Zita Swoon

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Kaarten: 22,50 euro excl. lidm. www.paradiso.nl

Zita Swoon viert zijn 15de verjaardag. Er is een selectie van hun melancholische tot groovy songs, en de band nodigt vrienden uit: liedjesknutselaar Spinvis en Tom Barman.

8 theater

Likeminds Bedankt

Amsterdam: Rozengracht. 16 t/m 19 dec, 19.30u. www.likeminds.nl

Het kunstenaarscollectief Likeminds presenteert een vierdaags festival waar de makers nieuwe dingen uitproberen en het publiek bedanken. Likeminds is actief op het gebied van theater, muziek, design. Enkele leden zijn onderdeel van de hiphopformaties Flinke Namen & Zwart Licht.