5 redenen om tv te kijken

Den Haag:8.3.7 Eerste Kamer der Staten Generaal. ©Êfoto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

1 Meeschrijven

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Ned. 1, 20.30-22.15u.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal beleeft dit jaar zijn 20-jarig jubileum. Voor deze editie nemen dertig bekende Nederlanders en Vlamingen die eerder hebben meegedaan, opnieuw plaats in de bankjes van de Eerste Kamer. Aanwezig zijn o.a. Nelli Cooman, Jan Siebelink, Theo Hiddema, Frits Wester, Catherine Keyl, Sara Kroos, Koos Postema, Wouke van Scherrenburg, Joost Zwagerman en Frank Lammers. Ook vaste deelnemer Bart Chabot is voor de 20ste keer van de partij. Het dictee is dit jaar geschreven door schrijver/dichter Gerrit Komrij. Presentatie: Philip Freriks en Martine Tanghe.

2 Romantiek

Titanic

RTL 5, 20.30-00.05u.

Even succesrijke als dure film geeft een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee personages van de Titanic (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages, verbluffend schouwspel. (James Cameron, 1997)

3 Thriller

The Juror

RTL 8, 20.30-22.40u.

Demi Moore neemt als jonge alleenstaande vrouw annex rechtbankjurylid wraak op Alec Baldwin, de mentale afperser die haar dwong een maffiabaas ‘niet schuldig’ te verklaren. (Brian Gibson, 1996).

4 Gesprek

Opium

Ned. 2, 21.30-22.00u.

Schrijfster Anna Enquist, violiste Janine Jansen en John Buijsman zijn te gast. Janine Jansen nam zes jaar geleden het initiatief tot het Internationaal Kamermuziekfestival (IKFU) dat eind december zijn zevende editie beleeft. Anna Enquist bezocht voor Opium de tentoonstelling Het Egypte van Flaubert, in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

5 Docu

Tempo of a restless soul

Canvas, 22.50-00.10u.

Documentaire over Tom Barman, de voorman van dEUS. Hij werd twee jaar lang gevolgd, zowel in zijn professionele als zijn persoonlijke leven.