Wetenschap kort

Kikker leert al in zijn kikkerdril

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Kikkereitjes kunnen leren. Als de eitjes aan de geur van salamanders worden blootgesteld, mijden de kikkervisjes later die salamanders. De eitjes onthouden zelfs op welk uur van de dag de salamanders langskomen. Dat blijkt uit een experiment met houtkikkers uit Noord-Amerika. De embryo’s werden bang gemaakt met een mix van geplette kikkervisjes en water waarin salamanders hadden rondgezwommen. Kikkerembryo’s die dat in de avonduren hadden ‘geroken’, zijn als kikkervisje alleen ’s avonds bang voor salamanders. Door die angst al als embryo te verwerven, zouden kikkervisjes het moment kunnen aanpassen waarop ze uit het ei komen (Biology Letters, online).

Aminozuren tegen hersenschade

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Muizen die ernstig hersenletsel oplopen, houden daar minder blijvende schade aan over als zij direct na het letsel een mengsel van drie aminozuren drinken. De aminozuren – leucine, interleucine en valine – zijn voorlopers van twee neurotransmitters: glutamaat en gamma-aminoboterzuur. Bij hersenletsel raakt de balans tussen deze twee signaalstoffen verstoord. De onderzoekers denken dat hun ontdekking bij mensen toepasbaar is. (PNAS)