VS en Pakistan oneens over Haqqani-netwerk

De Pakistaanse legertop en de Verenigde Staten zijn het oneens over de aanpak van het Haqqani-netwerk, de belangrijkste Talibaanbeweging in het oosten van Afghanistan. Pakistan weigert militair op te treden tegen de groep, wegens strategische belangen in Afghanistan als de internationale troepenmacht daar vertrekt. Dat zeiden anonieme Pakistaanse functionarissen gisteren in The New York Times.

Het netwerk, sinds enkele jaren geleid door Sirajuddin Haqqani, opereert momenteel vanuit de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan en beheerst grote delen van de oostelijke Afghaanse provincies Khost, Paktya en Paktika. Het onderhoudt banden met de ‘oorspronkelijke’ Talibaan uit Kandahar, Al-Qaeda en de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. De Haqqani’s zouden verantwoordelijk zijn voor spectaculaire aanslagen in Kabul en omgeving, en op Amerikaanse bases in het oosten van Afghanistan.

De Amerikaanse regering heeft in de afgelopen dagen bij de Pakistaanse legerleider Ashfaq Kayani aangedrongen op een aanval op de top van het netwerk in Noord-Waziristan. Gisteren bracht ook generaal Petraeus, commandant van de Amerikaanse troepen in de regio, die boodschap over. De VS dreigen hun raketaanvallen met onbemande vliegtuigjes in de grensregio op te voeren als Kayani geen actie onderneemt. De meeste Pakistanen zijn fel tegen die aanvallen.

Pakistan is geschrokken van de plannen van president Obama voor een snelle afbouw van de troepenmacht in Afghanistan, en Kayani denkt de Haqqani’s daarna nodig te zullen hebben, zeggen de functionarissen in de Amerikaanse krant. Gevreesd wordt met name een groeiende invloed van India in Afghanistan als de internationale troepen vertrekken. Haqqani kan helpen die in te perken, is de gedachte. Bovendien heeft Pakistan in het verleden aan Sirajuddins vader Jalaluddin gedacht als bemiddelaar voor vrede met andere Talibaanbewegingen.

De Haqqani’s plegen geen aanslagen in Pakistan, en zouden daarom geen prioriteit zijn voor Kayani, die een groot offensief leidt in Zuid-Waziristan en uitbreiding naar andere tribale regio’s voorbereidt. De Beweging van Pakistaanse Talibaan, die nu uit Zuid-Waziristan verdreven wordt, zou zich deels naar Noord-Waziristan hebben verplaatst.