Test Nokia N900: de bellende browser

n900_2Nokia’s N900 smartphone is afkomstig uit de serie internet tablets als de N800 en N810, waaraan Nokia nu een belmogelijkheid heeft toegevoegd. Die belfunctie zit verscholen in de menu’s: er zit geen enkele knop aan de buitenkant die verraadt dat dit toestel kan telefoneren. De gebruiker wordt geacht het toestel overdwars voor zich te houden, met een uitgeschoven toetsenbord voor de neus.

Maar deze baksteen van ruim 180 gram en bijna 12 centimeter lengte mag dan een logge indruk maken in vergelijking met andere smartphones, hij laat zich een stuk eenvoudiger bedienen dan Nokia’s andere vermeende iPhone-concurrent, de N97. Die werkt met het wat achterhaalde variant van besturingssysteem Symbian, terwijl de N900 draait op een mobiele versie van Linux, Maemo geheten. Ook al heeft de N900 nog een resistive touchscreen (HTC en iPhone hebben een capactive scherm dat sneller reageert), de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd ten opzichte van de aanraakmenu’s van de N97 en ook de N5800. De meegeleverde stylus, die Nokia bij alle internet tablets levert, is voor de N900 eigenlijk overbodig.

Open besturingssysteem

n900
Maemo (nu versie 5) belooft een mooi compromis te worden tussen de duidelijkheid die je bij Nokia gewend bent, en het bedieningsgemak van concurrenten als de iPhone en Google Android. Dat zie je het beste bij de Maemo desktop: net als bij toestellen met Google Android en de iPhone kun je met een veegbeweging bladeren tussen flexibele desktops (vier stuks) , die je vol kunt stoppen met je eigen favoriete applicaties, contacten of websites. Jammer genoeg is nog weinig software beschikbaar voor het Maemo-platform, mede omdat de OVI-winkel (Nokia’s variant op de App store en Android Market) nog niet open is voor dit toestel. Nokia verwacht dat open bronontwikkelaars ook applicaties zullen ontwerpen en er is al een verzameling Maemo4-software die nog geupgraded moet worden. Maemo 5 is nog niet helemaal af;  soms is het nog een beetje gissen op welke plek je moet drukken om weer terug te komen in het vorige menu en de iconen laten aan duidelijk te wensen over.

Browser

n900 browserDeze smartphone blnkt uit dankzij de Maemo browser die als een van de weinige websites met Flash-animaties aankan en handige previews geeft van de sites die je bezoekt. De adresbalk zit onderin; dat scheelt scrollen als je een nieuwe url wil intikken. Inzoomen met de Maemobrowser gaat met een dubbelklik. Het zou ook met een cirkelbeweging moeten werken, maar de Nokia-medewerker die dat bedacht heeft kan elders een baan gaan zoeken. Inzoomen met een knijpbeweging à al iPhone en Android zou de N900 tot de perfecte mobiele browser maken.

Multimedia

Tijdens het internetten even chatten, luisteren naar muziek, of wisselen naar een 3D-spelletje is geen probleem voor de N900: dit toestel is gemaakt voor multitasking, eigenlijk heb je een volwaardige mini-computer in handen met 32 GB opslagruimte, gps en een 5 megapixel beeldchip. Video kijken is een genot op het 3,5 inch scherm van 800 x 480 pixels. En de ingebouwde speakers zijn, zoals altijd  bij Nokia, goed.  De meegeleverde hoofdtelefoon (een setje prima earplugs) sluit je aan op de 3,5 inch mini-jack uitgang. Sluit je de N900 op een computer aan, dan kun je media rechtstreeks in de daartoe bestemde directories slepen, ook als je geen speciale Nokia-software geïnstalleerd hebt.

Batterijduur

Als het de N900 ergens aan ontbreekt, is het levensduur. Ondanks de 1320 mAh batterij is de telefoon bij normaal gebruik binnen mum van tijd leeg. Langer dan een uur of 5, 6 valt er niet op te werken, terwijl je niet veel bijzonders doet.

De N900 laat zich opladen via micro-usb. Nokia levert voor die mensen die nog struikelen over de oude telefoonladers, een omzetter mee van micro-usb naar het oude formaat plug: zo hoort het. Net zoals dat handige standaardje om het toestel schuin op tafel te zetten als je een videoclip wilt bekijken.

Conclusie: Maemo is nog niet af, maar op de goede weg. Hopelijk stopt Nokia hier net zoveel energie in als in Symbian. Het wachten is op nieuwe, betere firmware dan deze 1.2009.42.11 versie (verschillende manier om je N900 te updaten  zie hier) en een handzamer toestel zonder toetsenbord, maar graag met wat knoppen waarmee je in één keer in het telefoonmenu kunt komen.

Specificaties: 600 MHz ARM processor, 5 megapixel beeldchip, 3,5 inch beeldscherm van 800 x 480 pixels, 258 MB Ram en 768 MB virtueel geheugen, totaal 32 GB flash geheugen, gps en tv-uitgang.

Prijs zonder abonnement: rond de 500 euro.

De volledige specificaties van de N900 zijn hier te vinden.

    • Marc Hijink