Sneeuw en ijs

Zowel gisteren als vandaag kwam de temperatuur zelfs overdag op veel plaatsen niet boven het vriespunt uit. Zo volgen deze week nog een paar ijsdagen met ’s nachts veelal matige vorst. In het weekeinde is er dan op veel plaatsen een ijslaag van ongeveer 5 centimeter gevormd op ondiepe plassen en sloten.

Het was vandaag een prachtige winterdag, fris, maar zonovergoten. Vanavond koelt het snel af. Komende nacht is eerst vrij helder, maar er ontstaan ook enkele mistbanken en later laaghangende wolken. Bij temperaturen die landinwaarts dalen naar 4 tot 7 graden kan de mist aanvriezen. Dit levert vooral op bruggen en viaducten gladheid op.

Morgen is er meer bewolking, maar de zon breekt nog geregeld door. In de loop van de middag worden de wolken vanuit het noorden dikker. Vanuit het westen en noorden gaat er ’s middags sneeuw vallen. Vlak bij zee is het vooral natte sneeuw, maar landinwaarts blijft de sneeuw liggen. Het blijft overdag op veel plaatsen licht vriezen. Het sneeuwgebied trekt in de avond door naar het zuiden van het land. Plaatselijk vormt zich een sneeuwdek van enkele centimeters.

Donderdag tot en met zaterdag houdt de vorst aan en valt er nog wat sneeuw of een winterse bui. Vanaf zondag lijkt het wat zachter te worden, maar tot dan kunnen we genieten van het winterweer.