Rabbijn naar aangestoken moskee

De Israëlische opperrabbijn Yona Metzger heeft in een zeldzame trip naar de bezette Westelijke Jordaanoever een vrijdag in brand gestoken moskee bezocht. Metzger veroordeelde de brandstichting in Yasuf, dichtbij de Palestijnse stad Nablus. Alles wijst erop dat joodse kolonisten verantwoordelijk zijn. Korans en tapijten werden verbrand, en op de muur werd in het Hebreeuws gekalkt: „prijskaartje”.

Rabbijn Metzger zei dat de brandstichting herinneringen opriep aan de verwoesting van joodse gebedshuizen in nazi-Duitsland.

Het bezoek van een van de twee opperrabijnen van Israël was een kennelijke poging de woede onder Palestijnen weg te nemen over de brandstichting. Linkse Israëlische activisten probeerden dit weekeinde het dorp te bereiken om de inwoners te steunen, maar zij werden door het Israëlische leger tegengehouden.

De tekst op de muur verwijst naar een tijdelijke en gedeeltelijke bouwstop in nederzettingen, onlangs afgekondigd door de regering. Het woord ‘prijskaartje’ wordt vaker in wraakacties door kolonisten achtergelaten.

Premier Netanyahu heeft opgeroepen de daders te straffen. Tot dusverre zijn er nog geen arrestaties verricht. Leiders uit de kolonistenbeweging hebben de actie ook afgekeurd, omdat zij „geen goede dienst” aan de kolonisten bewijst. Goedkeurende woorden werden gesproken door een parlementslid van de extreem-rechtse Nationale Unie, Michael Ben Ari. Die zei „geen traan te laten”.