Personeel British Airways staakt met Kerst

Het cabinepersoneel van British Airways (BA) legt op 22 december het werk neer. De kerststaking duurt tot 2 januari. Dit heeft hun vakbond Unite gisteren bekendgemaakt. Het personeel protesteert hiermee tegen de plannen van de directie voor een grote sanering van de luchtvaartmaatschappij.

De bestuursvoorzitter van BA, Willie Walsh, noemde de staking gisteren „volkomen ongepast”. Walsh kondigde eerder aan dat bij zijn bedrijf als gevolg van de economische crisis 1.700 banen moeten verdwijnen, terwijl het personeel dat mag blijven geen loonsverhoging krijgt.

BA heeft zwaar te lijden onder de crisis. Het bedrijf leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar een verlies van 208 miljoen pond (232 miljoen euro). De omzet daalde met 13,7 procent, terwijl het pensioenfonds een tekort heeft van 3,7 miljard pond.

Door de staking, in een van de drukste periodes van het jaar, worden naar schatting enige honderdduizenden mensen gedupeerd. De Britse luchthavens verwachten een chaos, doordat passagiers toch komen in de hoop dat ze alsnog kunnen vertrekken.