Nederland kort

Geschillencommissie ingeschakeld wegens opheffen U-blad

UTRECHT. De universiteitsraad van de Universiteit Utrecht stapt naar de ‘Landelijke Geschillencommissie medezeggenschap onderwijs’ na het besluit van het college van bestuur om de papieren versie van het U-blad per 1 januari 2010 af te schaffen. Dat heeft de raad gisteren gemeld. De raad vindt het „onacceptabel” als de universiteit geen onafhankelijke krant meer zou hebben. Een petitie om opheffing te voorkomen, werd de afgelopen week getekend door meer dan vierduizend studenten. Volgens de universiteit is er steeds minder behoefte aan een papieren krant. Het college van bestuur baseert zich op de teruglopende oplagecijfers van de afgelopen jaren. (ANP)

Opkomst bij tweede vaccinatieronde lager

Rotterdam. De opkomst voor de tweede vaccinatieronde van de GGD, die gisteren begon, lijkt lager dan de eerste keer. Dat zegt GGD Nederland op basis van de eerste cijfers. „Maar hoeveel lager is niet precies te zeggen. Het definitieve opkomstcijfer is nog niet bekend. Er zijn ook GGD’s die morgen pas beginnen met prikken, zoals in Utrecht”, zegt een woordvoerster. In Gilze-Rijen was er een opmerkelijke opkomst van vrijwel 100 procent, aldus de GGD. Aan 1.576 inwoners van de gemeente was een oproepkaart gestuurd. In de lokale sporthal meldden zich 1.574 mensen voor een prik. (ANP)

Eerste vrieskou zorgt voor meer autopech

DEN HAAG. De eerste nacht en dag met echte vrieskou bezorgden de wegenwacht van de ANWB maandag veel extra werk. Directeur Wegenwacht Rian Vreeburg liet weten dat rond vijf uur ’s middags al vijfduizend mensen met pech waren geholpen. Het gaat volgens haar vooral om mensen die problemen hebben met het starten van hun auto. (ANP)

Dierenbescherming moet spot intrekken

DEN HAAG. De Reclame Code Commissie heeft de Dierenbescherming verboden om voor acht uur ’s avonds een spot uit te zenden waarin onder meer een proefkonijn een spuit in het oog krijgt. Twee moeders hadden bij de commissie protest aangetekend, omdat zij het filmpje schokkend vonden voor kinderen. De getoonde dieren zijn overigens van papier. (ANP)