Nederland & Europa kort

Kroes gaat akkoord met steun aan Royal Bank of Scotland

BRUSSEL. De Europese Commissie is gisteren akkoord gegaan met het reddingsplan voor Royal Bank of Scotland (RBS). Volgens eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is de staatssteun die deze bank heeft ontvangen niet in strijd met de EU-regels. De RBS, een van de grootste financiële instellingen in de EU, kwam in 2008 in grote problemen, onder meer doordat de bank zich had vertild aan de overname van een deel van het Nederlandse ABN Amro een jaar eerder. Om te voorkomen dat RBS zou omvallen, namen de Britse autoriteiten het bedrijf over. Ze pompten volgens de woordvoerder van Kroes tussen de 60 en 100 miljard pond (tussen de 66 en 110 miljard euro) in de bank. „Het grootste bedrag dat een bedrijf ooit aan staatssteun heeft ontvangen in de EU”, aldus de woordvoerder. Kroes, die in een verklaring spreekt van een van de meest complexe gevallen waarmee de Europese Commissie te maken kreeg tijdens de financiële crisis, stemt in met de staatssteun omdat de RBS activiteiten afstoot en een groot deel van zijn herstructureringskosten voor eigen rekening neemt. (ANP)

Aantal werklozen eurozone neemt toe

LUXEMBURG. De werkloosheid in de eurozone blijft oplopen. Het aantal mensen dat werk had in de zestien landen die de euro hanteren, lag in het derde kwartaal 0,5 procent lager dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat die gisteren werden gepubliceerd. In het tweede kwartaal was ook al sprake van een daling van de werkgelegenheid met 0,5 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar hadden 0,7 procent minder mensen werk in de eurozone ten opzichte van de voorgaande periode. Ten opzichte van een jaar eerder daalde de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 2,1 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 1,8 procent. In totaal hadden 144,8 miljoen mensen in de eurozone in het derde kwartaal werk. In de gehele EU waren dat er 221,6 miljoen. In de EU wonen ongeveer 500 miljoen mensen. (ANP)