mensen

Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee jeugdwerken van Anton Mauve verworven. het gaat om een portret en een Album Amicorum (een bundel vol persoonlijke illustraties en aantekeningen gemaakt door vrienden en bekenden). De geschonken aanwinsten zijn, nadat ze jaren verborgen waren in familiebezit, vanaf vandaag te zien. De werken worden opgenomen in de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de schilder Anton Mauve (1838-1888). (ANP)

Ab Gietelink van theatergroep Nomade gaat terug naar de rechter nu het podiumfonds NFPK wederom zijn subsidieaanvraag heeft afgewezen. De Raad van State vernietigde in juli de aanvankelijke afwijzing omdat deze onvoldoende onderbouwd was. Dezelfde door de Raad van State gekapittelde commissie heeft nu wederom een negatieve uitspraak gedaan, zij het uitgebreider onderbouwd. (NRC)

Oekraïense zakenman en kunstverzamelaar Viktor Pintsjoek heeft twee nieuwe kunstprijzen ingesteld. Dat meldt artinfo.com. De Nieuwe Generatie Kunstprijs zal tweejaarlijks worden uitgereikt een een internationale kunstenaar tot 35 jaar. De prijs is een geldbedrag van 100.000 dollar. De andere prijs, die 4 december voor het eerst werd uitgereikt aan Artem Volokitin, is bestemd voor Oekraïense jonge kunstenaars. De prijs is ruim 12.000 dollar. (NRC)