Luxe afkickkliniek op Curaçao

Jellinek is bezig met de bouw van een alcohol- en drugsafkickkliniek voor de elite op Curaçao. De zeer luxe kliniek is voor rijke Nederlanders als managers, politici en artiesten die anoniem willen afkicken van hun alcohol- of cocaïneverslaving. De privékliniek, Jellinek Retreat, krijgt een subsidie van 600.000 euro van het ministerie van Economische Zaken.

De rijke verslaafden betalen 600 euro per dag voor de behandeling, die vier tot zes weken duurt. De 24 appartementen worden gebouwd op de Westpunt, de rustigste plek van het Antilliaanse eiland. Bewoners hebben uitzicht op de Caribische Zee en kunnen er in hun vrije uren snorkelen of naar het dichtbij gelegen strand. De temperaturen op Curaçao schommelen tussen de 25 en 35 graden.

Twee weken geleden is Jellinek Retreat begonnen met de werving van patiënten: alle huisartsen werden aangeschreven, zegt directeur Mark Schramade. Binnenkort is er een marketingcampagne, waarbij onder meer 200 tot 300 grote bedrijven worden benaderd. Komend voorjaar worden de eerste patiënten op Curaçao verwacht. „Het belangrijkste is de anonimiteit voor patiënten. Ook het zorgniveau zal aanspreken, want op elke vijf verslaafden is er één psychiater en één psycholoog.” De luxe is die van een vijfsterrenhotel.

Managers beseffen volgens Jellinek Retreat steeds beter dat ze door drugs- of alcoholverslaving hun organisatie schade kunnen berokkenen. Ze willen sneller van hun verslaving af, omdat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor fouten.

Om te voorkomen dat de roddelpers te weten komt welke bekende Nederlander een drank- of drugsproblemen heeft, komt er een hoge muur rond het complex en veel bewaking.

Hoeveel het project kost en wie het financiert, wil Schramade niet zeggen. Jellinek Retreat is een NV met twee particuliere investeerders, waarbij Jellinek meer dan de helft van de aandelen heeft.

Om de anonimiteit van patiënten te vergroten, zegt Schramade geen vergoeding voor de behandelingen te vragen bij zorgverzekeraars.