Kort nieuws Kunst

VARA en RTL in conflict over reclame Zeg ’ns Aaa

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 15 DEC. - De VARA eist in kort geding dat RTL4 stopt met reclamespots voor het wasmiddel Witte Reus, waarin huishoudster Mien Dobbelsteen uit de comedyserie Zeg ’ns Aaa de hoofdrol speelt. Dit voorjaar zond RTL4 nieuwe afleveringen uit van de in de jaren tachtig populaire VARA-serie. Ook daarin was al herhaaldelijk te zien hoe de door Carry Tefsen gespeelde Mien in de keuken het wasmiddel gebruikte. Witte Reus betaalde als sponsor mee aan de herstart van de serie, die gemiddeld een miljoen kijkers trok. Nu het wasmiddel de huishoudster ook als blikvanger voor een consumentenactie laat optreden, is dat volgens de VARA in strijd met de licentieovereenkomst die men met de commerciële zender had gesloten voor de terugkeer van de serie. Het geding dient donderdagmiddag.

Teylers Museum krijgt werk Mauve

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 15 dec. - Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee jeugdwerken verworven van Anton Mauve (1838-1888). Het gaat om een portret van Willem de Jong, de grootvader van Mauve’s klasgenoot Lambertus de Jong (1838-1923), en om een Haarlems Album Amicorum uit 1850, die door Lambertus de Jong is aangelegd en bewaard. Het album bevat persoonlijke aantekeningen van Haarlemse kunstenaars die voor de jonge Mauve belangrijk waren.

Stedelijk koopt werk Day Jackson

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 15 dec. - Het Stedelijk museum heeft een werk van Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson (1974) aangekocht, Dymaxion Biotron, uit 2009. De stichting 1000 Steps, de stichting Art Moves en een anonieme particulier betaalden mee aan de aankoop. Een tweede werk van Day Jackson, Terranaut uit 2008, is door een andere particulier in langdurig bruikleen gegeven.