Kort nieuws Economie

Hollywood haalt recordomzet van 10,6 miljard dollar

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 dec. - De grote filmstudio’s halen een recordomzet in de Amerikaanse en Canadese bioscopen. Dat blijkt uit schattingen van website Hollywood.com Box Office, die het aantal bezoekers telt. ‘Hollywood’ zal in Noord-Amerika in 2009 10,6 miljard dollar omzetten, ondanks de economische crisis en ondanks internetpiraterij. De best bezochte film is deel twee van Transformers, die 402 miljoen dollar opbracht. Ook de verwachtingen van de 3D-film Avatar, die deze week uitkomt, zijn hoog.

Detailhandel zet minder om

DEN HAAG, 15 dec. De detailhandel heeft in oktober 4,3 procent minder omzet behaald in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Net als in de voorgaande maanden waren consumenten terughoudend met het doen van aankopen. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. De omzet in de detailhandel staat al sinds het begin van dit jaar onder druk. De bedrijfstak wist de eerste maanden van de recessie nog redelijk te doorstaan, maar over de laatste tien maanden tot en met oktober is de omzet 5 procent gedaald. (ANP)

Meer nieuwe personenauto’s

BRUSSEL, 15 dec. - In Europa zijn in november 1.182.082 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat zijn er 26,6 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt de organisatie van autofabrikanten ACEA. De autoverkopen namen vooral toe in Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. In de nieuwe lidstaten van de Europese Unie daalden de verkopen. In Nederland werden in november 27.682 nieuwe auto’s geregistreerd, 7,1 procent minder dan 2008. (ANP)