Kort nieuws Economie

CNV zet in op ten minste 1 procent loonsverhoging

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 dec. - Minstens 1 procent loonsverhoging en 1 procent extra investeren in werkgelegenheid en scholing. Dat is de looneis waarmee de christelijke vakcentrale CNV in 2010 de cao-onderhandelingen ingaat. De loonsverhoging is gebaseerd op het niveau van de inflatie. Als werkgevers de gevraagde investeringen weigeren, zal het CNV een hogere loonvraag stellen. Vakcentrale FNV kwam eerder met een vergelijkbare looneis voor 2010: minimaal 1,25 procent erbij en afspraken over scholing en werkgelegenheid in nieuwe cao’s.

Bos: vecht vaker vertrekpremie aan

DEN HAAG, 15 dec. - Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) vindt dat bedrijven vaker naar de rechter moeten stappen om een hoge vertrekvergoeding in een oud arbeidscontract aan te vechten. Bos zei dat gisteren bij de presentatie van een rapport over de naleving van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Volgens die code mag een vertrekpremie hooguit één jaarsalaris bedragen. Daar wordt vaak van afgeweken met het argument dat het om oude contracten gaat. Bos riep bedrijven op dat argument niet „klakkeloos” te hanteren. Bestuurders die vinden dat een vertrekregeling niet is uit te leggen, moeten de regeling maar bij de rechter aanvechten. Hij deed dat zelf sinds de Staat eigenaar is van ABN Amro. „Soms heeft dat succes, soms niet.” (ANP)

Chinezen kopen delen van Saab

Stockholm, 15 dec. - Het Chinese Beijing Automotive Industry (BAIC) heeft voor naar verluidt 1,4 miljard Zweedse kroon (134 miljoen euro) bepaalde onderdelen van Saab gekocht. Volgens de Zweedse krant Dagens Industri kan het noodlijdende Saab met het geld drie maanden doordraaien. BAIC bevestigde de intellectuele eigendomsrechten en de bijbehorende rechten voor de modellen 9-5 en 9-3 te hebben gekocht. De Nederlandse sportautoproducent Spyker lijkt de meest waarschijnlijke kandidaat voor een overname van de rest van Saab. (ANP)

Oracle komt Europa tegemoet

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 dec. - Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle is de Europese Commissie tegemoet gekomen om de overname van Sun te bespoedigen. De veelgebruikte webservertechnologie MySQL blijft vrij beschikbaar, garandeert Oracle. Commissaris van Mededinging Neelie Kroes reageerde positief op de concessies. 27 januari hoort Oracle of de overname haar goedkeuring krijgt.