Kort nieuws Buitenland

Zeker 22 doden bij zelfmoordaanslag in Pakistaanse stad

Islamabad, 15 dec. - In de Pakistaanse stad Dera Ghazi Khan zijn vanmiddag zeker 22 doden gevallen bij een zelfmoordaanslag met een bomauto. Het is de derde zware aanslag in de provincie Punjab binnen een week: eerdere doelwitten waren Multan en Lahore. Dera Ghazi Khan ligt bij de grens met de Northwest Frontier Province, waar aanslagen veel frequenter zijn. Talibaangroepen uit die provincie werken steeds vaker samen met jihadisten in Punjab. De aanslag vandaag had plaats voor het huis van een lokale politicus. (AP)

Japan beslist nog niet over Okinawa

TOKIO, 15 dec. - De Japanse regering stelt de beslissing over de verplaatsing van de Amerikaanse troepen op het eiland Okinawa uit, ondanks Amerikaanse druk om voor het einde van dit jaar de kwestie op te lossen. Dit heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Katsuya Okada, vandaag meegedeeld. Volgens een gemeenschappelijk plan van Japan en de VS uit 2006 zou de helikopterbasis op Futenma verplaatst worden naar een minder bevolkte locatie op Okinawa. Bewoners van het eiland verzetten zich daartegen en ook premier Hatoyama zou de basis liever naar elders laten verhuizen. De VS zijn daar mordicus tegen. (Reuters)

Rechters in Bosnië mogen blijven

Sarajevo, 15 dec. - De internationale rechters en aanklagers bij de hoogste rechtbank van Bosnië mogen drie jaar langer aanblijven. Dat heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Bosnië, de Oostenrijker Valentin Inzko, gisteren bekendgemaakt. De internationale magistraten behandelen oorlogsmisdaden die begaan zijn tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995 in Bosnië. Zij handelen zaken af waar het in Den Haag gevestigde Joegoslavië-tribunaal niet aan toekomt. Het etnisch gemengde parlement weigerde in september het mandaat te verlengen, na bezwaren van het Servische smaldeel. (Reuters)

Israël laakt Britse actie tegen Livni

Londen, 15 dec. - De Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië heeft vanochtend het besluit veroordeeld van een Britse rechtbank om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische ex-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni wegens haar rol in de oorlog in de Gazastrook bijna een jaar geleden. Om die reden annuleerde Livni volgens Israëlische media een komend bezoek aan Londen. Het arrestatiebevel is daarop ingetrokken. Tegen de Israëlische legerradio zei ambassadeur Ron Prosor dat „de situatie onhoudbaar is geworden”. (AFP, Reuters)

VS: twee in cel om hulp terroristen

Atlanta, 15 dec. - Een federale rechter in Atlanta heeft gisteren twee Amerikaanse mannen veroordeeld wegens samenzweren met islamitische terroristen in het buitenland. De twee, Ehsanul Sadequee (23) en Syed Ahmed (25), kregen celstraffen opgelegd van respectievelijk 17 and 13 jaar. Beide mannen zijn inwoners van de VS. Ahmed is geboren in Pakistan, Sadequee werd geboren in de VS, uit Bengaalse ouders. Ze werden schuldig bevonden aan het doorspelen van videobeelden en fotomateriaal van potentiële doelwitten in de VS aan moslimterroristen in het buitenland. De veroordelingen komen op een moment van groeiende bezorgdheid in de VS over terrorisme van eigen bodem. (AP, Reuters)

Zweepslagen voor bejaarde vrouw

Riad, 15 dec. - In Saoedi-Arabië wachten een 75-jarige Syrische vrouw veertig zweepslagen en vier maanden gevangenisstraf omdat ze zich vorig jaar in het gezelschap had bevonden van twee Saoedische mannen die niet tot haar familie behoorden. De mannen zijn eveneens tot zweepslagen veroordeeld. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gisteren gemeld, die de autoriteiten heeft opgeroepen de vonnissen niet uit te voeren. Volgens Amnesty zijn de vonnissen door een hof van beroep bevestigd. De drie werden in april 2008 gearresteerd door de religieuze politie. De mannen voerden aan dat ze de vrouw brood leverden. (AFP)