Korpschef stapt op als agenten weg moeten

De korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond, Aad Meijboom, neemt ontslag als er agenten worden ontslagen voor hun rol tijdens de rellen in Hoek van Holland. Dat heeft hij afgelopen zaterdag laten weten in een persbericht.

„Als er ontslagen vallen, stap ik op”, zegt Meijboom. „Mijn lot is verbonden aan dat van mijn medewerkers.”

Afgelopen week constateerde het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) dat de Rotterdamse politie ernstige fouten heeft gemaakt bij het totaal uit de hand gelopen strandfeest op 22 augustus, waar één bezoeker door een politiekogel om het leven kwam. Tijdens de presentatie van het rapport zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dat hij opdracht heeft gegeven uit te zoeken of de personele bezetting van het korps in orde is.

Tijdens de persconferentie zei Meijboom zelf niet te denken aan opstappen. „Als het stormt, hoort de kapitein op de brug te staan”, zei hij.

Het persbericht luidt anders: „Meijboom wil de indruk wegnemen op het pluche te blijven zitten, mochten er koppen rollen. Dit onderzoek gaat om alle betrokkenen. (...) De korpsbeheerder is degene die uiteindelijk beslist.”

De afgelopen dagen heeft Meijboom veel negatieve reacties gekregen op zijn afstandelijke optreden tijdens de presentatie van het COT-rapport. In een persoonlijke brief aan alle medewerkers zegt de korpschef „erg geschrokken” te zijn van de indruk die hij heeft gewekt. „Voor alle helderheid: het spijt me enorm én oprecht dat dit is gebeurd.”

Meijboom schrijft dat hij zich heeft geërgerd aan „ongenuanceerde” kritiek op het functioneren van de Rotterdamse politie. „Alles wat mis kón gaan in Hoek van Holland, ís ook misgegaan”, schrijft hij.

Komende donderdag vergadert de Rotterdamse gemeenteraad over Hoek van Holland. Eerder reageerden verschillende partijen geschokt op de harde conclusies van het COT-rapport.