'Kabinet moet mij tegemoet komen'

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wil dat het kabinet de in zijn ogen beschadigde verhoudingen met hem herstelt. Hij heeft daar gisteren bij het kabinet op aangedrongen.

Vorige week ontstond commotie nadat Brenninkmeijer op de universiteit van Tilburg de Max van der Stoellezing had gegeven. Daarin zette hij vraagtekens bij het politieoptreden bij de rellen in Hoek van Holland. Vrijdag zei vice-premier Wouter Bos „geschrokken en geschokt” kennis te hebben genomen van deze kritiek.

Brenninkmeijer vroeg zich tijdens de lezing af of de maatregelen waarmee de politie zich op het strand verdedigd had niet „excessief” waren geweest en of er mensenrechten waren geschonden – niet door individuele agenten, maar door de Staat, die de plicht heeft mensenrechten van eenieder te beschermen. Hij herhaalt dat standpunt vandaag in deze krant. Bos vond dat het de Ombudsman, een Hoog College van Staat, „boude uitspraken” deed over iets wat hij niet heeft onderzocht.

De ombudsman heeft gisteren met minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) gesproken om de verhoudingen te herstellen. Ter Horst heeft Brenninkmeijer beloofd de kwestie vrijdag in de ministerraad te bespreken. Hij had eerder al contact gehad met Bos.

De ombudsman gaat ook met de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken praten om de kou uit de lucht te halen. Een groot deel van de Kamer vindt dat de Ombudsman eenzijdig de overheid bekritiseert. Eerder botste hij met premier Balkenende, minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie). Die verweten hem onzorgvuldigheid bij verschillende onderzoeken.

Brenninkmeijer: pagina 7

    • Reinier Kist
    • Barbara Rijlaarsdam