Internationaal kort

Britten passen hun omstreden wet over pedoseksuelen aan

Door onze correspondent

Londen. De Britse regering heeft een plan aangepast om volwassenen die regelmatig omgaan met kinderen of andere kwetsbare groepen in de samenleving te laten controleren op pedofilie. Aanvankelijk zouden elf miljoen volwassenen, veelal ouders die als vrijwilliger activiteiten begeleiden van hun eigen kinderen op sportclubs, moeten worden gecontroleerd. Minister Ed Balls (Onderwijs) wil dat na veel kritiek terugbrengen tot naar schatting negen miljoen. De controles zijn bedoeld om te voorkomen dat pedofielen met strafblad de kans krijgen met kinderen te werken. Veel verenigingen klagen dat de controles hun functioneren ernstig bemoeilijken.

Veroordelingen na terreurplan in Barça

Madrid. Een Spaanse rechtbank heeft gisteren elf verdachten veroordeeld. Zij maakten volgens de rechter deel uit van een terreurorganisatie, die zelfmoordaanslagen zou hebben voorbereid voor in de metro in Barcelona, in januari 2008. Het ging om tien Pakistani en één Indiër. Twee van de elf veroordeelden kregen 14,5 jaar cel, omdat zij ook in het bezit waren geweest van explosieven. De overige negen man werden veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf. (AP, Reuters)

In Chili wint rechts de eerste kiesronde

Santiago. Presidentskandidaat Sebastián Piñera van de rechtse Coalición por el Cambio (Coalitie voor Verandering) heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Chili gisteren gewonnen. Volgens prognoses zou hij 44 procent van de stemmen krijgen, tegen 30 procent voor Eduardo Frei. Frei is de kandidaat van de centrum-linkse regering. De uitslag zou betekenen dat een tweede ronde nodig is, die in januari wordt gehouden. De huidige centrum-linkse regeringscoalitie in Chili, Concertación heeft sinds 1999 geen verkiezingen verloren. (AFP, Reuters)

Smokkelaars illegale wapens langer vast

BANGKOK. Een Thaise rechtbank heeft gisteren de hechtenis verlengd van de bemanning van een vrachttoestel dat afgelopen vrijdag in Bangkok was geland met 35 ton illegale wapens uit Noord-Korea. De politie arresteerde vijf bemanningsleden, vier uit Kazachstan en één uit de Balearen. Het toestel was in Bangkok geland om te tanken en was onderweg naar een andere, nog onbekende bestemming in Azië of het Midden-Oosten. Volgens een resolutie die de Veiligheidsraad van de VN in mei heeft aangenomen na de tweede atoomproef van Noord-Korea, mag het land geen wapens of onderdelen daarvan uitvoeren. (Reuters)

Hof in Roemenië: Basescu is de winnaar

Boekarest. Het Constitutionele Hof in Roemenië heeft officieel bevestigd dat de zittende president, de conservatieve Traian Basescu, de winnaar is van de presidentsverkiezingen. Het Hof had geoordeeld dat de 138.000 stemmen die ongeldig waren verklaard tijdens de presidentsverkiezingen, nader moesten worden bekeken. De hertelling maakte voor de uitslag echter niets uit. Basescu moet nu zo snel mogelijk een nieuwe premier aanwijzen. (Reuters)