Griekse aanpak tekort overtuigt nog niet

Beleggers bleken bij het openen van de Europese beurzen nog niet overtuigd van de manier waarop de Griekse regering het begrotingstekort aanpakt. De euro daalde licht in waarde ten opzichte van de dollar. Premier George Papandreou deed gisteravond uit de doeken hoe zijn regering het begrotingstekort in vier jaar tijd terug wil brengen tot drie procent. De plannen waren vooral een nadere invulling van al eerder aangekondigde bezuinigingen.

De sociaal-democratische regering houdt vast aan haar voornemen met name hogere inkomens de last van de economische crisis te laten dragen en niet te korten op ambtenarenlonen, die in Griekenland hoog zijn in verhouding tot de private sector. Onderdeel van de aanpak is vermindering van de uitgaven aan sociale zekerheid, een belasting van maximaal 90 procent op hoge bankiersbonussen en minder budget voor defensie.

De reactie van de Griekse regering op de crisis wordt nauwlettend gevolgd door andere Europese regeringen en bankiers, die vrezen dat instabiliteit in Griekenland zijn weerslag heeft op de gezamenlijke munt. In Brussel is Griekenland herhaaldelijk Ierland ten voorbeeld gesteld. Ook lid van de eurozone en genoodzaakt hard in te grijpen. In Ierland worden lonen in de publieke sector wel verlaagd. Dat is in Griekenland niet nodig, vindt premier Papandreou.