Gids: 'Dáár kocht prinses Máxima grond'

Niet alleen in Mozambique hebben prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezittingen.

In Argentinië investeerden ze in een ranch en twee percelen bouwgrond.

De hand van de reisleider wijst naar links. Ze zegt: „Op dat stuk terrein daar wordt een resort gebouwd, waar prinses Máxima grond heeft gekocht. Haar broer Martin heeft een restaurant in ons dorp.” Vanaf de boot, die een tocht maakt over het Nahuel Huapimeer in de Argentijnse regio Patagonië, laten de voornamelijk Argentijnse toeristen hun camera’s enthousiast klikken om het natuurgebied vast te leggen.

Het dorp waar de gids het over heeft, is Villa La Angostura (16.000 inwoners) in de provincie Neuquén. Vlak bij deze plaats hebben prinses Máxima en prins Willem-Alexander twee percelen gekocht van het Muelle de Piedra-project, zoals het weekblad Privé in februari van dit jaar heeft onthuld. In dezelfde regio kocht het prinselijke echtpaar al eerder een ranch voor toeristen, Estancia Pilpilcura.

Deze boerderij, een landgoed van 1.500 hectare, zou vooral een investering zijn van de Oranjes. „Het is in ieder geval geen (...) vakantiehuis”, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst in februari weten, toen de koop bekend werd. Gisteren gingen de deuren van de ranch open. Een nachtje in een van de vijf suites kost zo’n 250 dollar, bevestigt manager Marcela Cerruti telefonisch.

De vraag is of de kavels van Muelle de Piedra eveneens beleggingen zijn. Of worden daar straks vakantiehuizen gebouwd voor de Oranjes?

Wat de plannen met de bouwgrondpercelen zijn, is nog niet duidelijk. Prinses Máxima heeft vorig jaar nog gezegd zich in Argentinië soms onveilig te voelen, als gevolg van de agressieve Argentijnse media. Mede daarom was het echtpaar in 2007 in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo gestapt. Daar zouden ze rustig op vakantie kunnen gaan. Maar de bezittingen in Mozambique gaan volgend jaar al weer in de verkoop, na een reeks van kritische publicaties en Kamervragen. Een luxe vakantiehuis bouwen in een straatarm land, dat werd door een onverwachte coalitie van D66, SP en de voorzitter van Oranjeverenigingen „ongelukkig” gevonden. Ook zouden voorzieningen voor de lokale bevolking, zoals scholen, te lang op zich hebben laten wachten.

De prins liet, via premier Balkenende in een Kamerdebat, weten het „ongelukkig” te vinden dat Nederland in een crisis was geraakt na zijn investering in Mozambique. Als de crisis al zou zijn begonnen, zou deze „een zware rol” hebben gespeeld in de overweging om in een dergelijk project te stappen, schreef de prins. Ondanks deze woorden is de prins begin dit jaar, ruim een half jaar na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en het losbarsten van de financiële crisis, in een nieuw project gestapt, in Villa La Angostura. Net als in Mozambique gaat het om een luxueus resort, waarbij de eigenaren huizen kunnen laten bouwen op hun percelen.

Een baliemedewerkster van het kadaster in Neuquén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, bevestigt dat Máxima op 27 maart twee percelen, van respectievelijk 8.134,12 en 7.383,57 vierkante meter, heeft gekocht. Hoeveel er betaald is, kan ze niet zien. De baliemedewerkster waarschuwt, en krijgt daarbij enthousiast bijval van drie andere collega’s: „De echte prijs van vastgoed krijg je hier nooit boven water. Er is een prijs voor de belastingen en de echte, hogere van de verkoop.”

De fiscale waarde van de kavels zou mogelijk te achterhalen zijn via het register van koopaktes in Neuquén, waar een uittreksel kan worden opgevraagd. Daarvoor is wel een officieel verzoek van een advocaat nodig. Maar, zo zegt ook de ingeschakelde advocaat, Roberto Berenguer: „De ware verkoopprijs blijft altijd onbekend in Argentinië.” Sterker nog: het uittreksel van de koopakte in Neuquén blijkt helemaal geen informatie te bevatten over de prijs.

Terug in Villa La Angostura beweert een makelaar van FB Propiedades, die niet met zijn naam in de krant wil, dat Willem-Alexander en Máxima gemiddeld 40 dollar per vierkante meter hebben betaald voor de kavels van Muelle de Piedra. FB Propiedades bemiddelde voor Máxima in de aankoop.

De marktprijs blijkt echter veel hoger te liggen, laat Edgardo Colletti, makelaar van een ander kantoor uit het dorp, zien. Op zijn computer toont hij een stuk grond van in totaal 13.858 vierkante meter van Muelle de Piedra, dat een vraagprijs heeft van minimaal 2 miljoen dollar, oftewel 144 dollar per vierkante meter. Daarmee zou de waarde van het terrein van Máxima neerkomen op ongeveer 2,2 miljoen dollar.

In totaal bestaat Muelle de Piedra uit 54 percelen met een omvang van 75 hectaren. Op 30 daarvan staat beschermd bos. Er is onder meer een kleine haven, een golfveldje en vierentwintiguursbewaking. Op de percelen mogen alleen huizen worden gebouwd, geen hotels. De optrekjes mogen wel worden verhuurd aan derden. Volgens de makelaar van FB Propiedades zijn er nu veertien huizen in aanbouw.

Vooralsnog hebben Máxima en Willem-Alexander geen bouwplannen ingediend, zegt Ricardo Alonso, de parttime burgemeester van Villa La Angostura – ’s middags werkt hij als huisarts. Hij heeft Willem-Alexander en Maxima al ontmoet. „Net als jullie koningin, die was ook mee.” Wat de familie met de grond wil doen, zegt hij niet te weten.

Iedereen kan volgens de burgervader ongestoord rondlopen in het dorp. Voor Máxima wordt het wél lastig. „Dan heb je hier meteen de landelijke pers over de vloer”, zegt hij.

Onlangs kwam de initiatiefnemer en directeur van het resort, de accountant Abelardo Hoch, negatief in het nieuws. Er loopt een justitieel onderzoek naar fraude bij een contract waarbij de vorige werkgever van Hoch, toen hij er nog werkte, een rol speelde. Maar volgens Alonso is bij de ontwikkeling en de verkoop van het Muelle de Piedra-project alles netjes verlopen. „Ik heb niets gehoord. Die zaak speelt hier helemaal niet.”

    • Philip de Wit