geld kort

‘Met een hogere opleiding mag je meer verdienen’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Leerlingen van het vmbo en mbo zijn unaniem van mening dat jongeren met een hogere opleiding ook meer mogen verdienen. In het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs wordt juist verdeeld op die stelling gereageerd. Dat blijkt uit MoneyFest09, waar ruim 50.000 jongeren van 15 tot 25 jaar aan deelnamen. MoneyFest09 is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en adviesinstelling Wijzer in geldzaken. ‘Hoe denken jongeren over geld?’ was de vraag waar het om draaide. Jongeren hebben in meerderheid een positieve houding tegenover geld: velen zien het als het middel bij uitstek om je dromen mee realiseren. Geld geeft pas problemen als het je leven gaat bepalen doordat je te weinig hebt, of omdat je er niet verstandig mee om kunt gaan. Op de vraag ‘Wat zou je doen met een miljoen?’ zegt 71 procent niet de helft weg te willen geven. En iets minder dan de helft van de deelnemers (47 procent) is van mening dat hun omgeving te veel op geld is gericht.

Nederland is 3,5 biljoen euro waard

DEN HAAG. De Nederlandse bezittingen vertegenwoordigden in 2008 een waarde van 3,5 biljoen (3.500.000.000.000) euro. Dat komt overeen met ruim 210.000 euro per inwoner. Ten opzichte van 1996 is de waarde meer dan verdubbeld. Deze cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend. Ruim de helft van het bezit bestaat uit woningen. In 1996 was dit nog 40 procent. Tussen 1996 en 2008 is de totale waarde van woningen verdriedubbeld. Dat verklaart ook het grootste deel van de waardestijging van de totale bezittingen in Nederland in die periode. Bedrijfsgebouwen, wegen, dijken, machines en (bedrijfs)vervoermiddelen maakten in 2008 ruim 30 procent uit van de bezittingen. De overige bezittingen, zoals landbouwgrond en voorraden, tellen minder zwaar mee. (ANP)

Kerstdiner kost het meest in Amsterdam

WARMOND. Wie dit jaar met Kerst in een restaurant gaat eten, betaalt het meest in Amsterdam. Een vijf-gangenmenu kost in de hoofdstad gemiddeld 60,66 euro. Het goedkoopst eet je in Groningen. Hier kost een kerstmenu gemiddeld 46,38 euro, dus 15 euro minder. Dit blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Gemiddeld betaalt de restaurantbezoeker in Nederland voor een vijfgangen-kerstdiner 55,12 euro. Den Haag, dat zich de laatste jaren steeds meer profileert als culinaire stad, eindigt op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van 59,43 euro. Van de vier grote steden is Utrecht het goedkoopst met een prijs van 54,61 euro. Daarmee staat Utrecht op de veertiende plek in het onderzoek. Rotterdam eindigt op de zesde plaats met 57,11 euro voor een diner van vijf gerechten. Het adviesbureau vergeleek de kerstmenu’s van ruim driehonderd restaurants in de 21 grootste steden. (ANP)

Meer geld voor gezin met gehandicapt kind

DEN HAAG. Gezinnen die moeten rondkomen van één inkomen omdat zij de zorg voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen op zich hebben genomen, krijgen vanaf 1 januari een hogere financiële ondersteuning. Het gaat jaarlijks om een bedrag van 1.460 euro. Dat staat in een brief die minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In totaal is met de tegemoetkoming een bedrag van 17 miljoen euro gemoeid. Dat heeft de minister laten weten. (ANP)