Gehavende ridder Silvio toont zijn kwetsbaarheid

Italië dompelt zich in gewe-tensonderzoek na de aan-slag op Silvio Berlusconi. Waarom zoveel haat tegen mij, vraagt de premier zich af. Opponenten verwijten hem zelf te polariseren.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijdt. Hij moet zeker nog tot morgen in het ziekenhuis blijven. Hij zal pas op zijn vroegst over tien dagen zijn werk kunnen hervatten, nadat hij zondagavond vol in het gezicht werd getroffen door een miniatuur van de dom van Milaan.

„Waarom zoveel haat tegen mij? Waarom hebben ze me dit aangedaan’’, vroeg de Italiaanse premier gisteren keer op keer aan de stoet van ministers, familieleden, oppositieleiders en kamerleden die hem medeleven kwamen betuigen aan zijn bed. Zijn lijfarts Alberto Zangrillo is bezorgd over zijn cliënt: „Het is een leeuw die meer psychisch dan fysiek is getroffen.”

De premier maakt zich volgens zijn bezoekers druk over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar. Hij vreest agressie op verkiezingsbijeenkomsten. „Hoe moet dat? Jullie kunnen me niet vragen om af te zien van handen schudden en een bad in de menigte nemen”, zei hij tegen zijn bezoekers.

Hij weet als geen ander dat het succes van zijn coalitie gebouwd is rondom zijn persoon. ‘Kies voor Berlusconi, kies voor Italië’, luidde een van zijn slogans. Hij is hét gezicht van centrum-rechts en riep herhaaldelijk de hulp in van plastisch chirurgen om dat gezicht te revitaliseren en te liften. Nu is het ernstig gehavend.

De ridder, Il Cavaliere, is gekluisterd aan het bed, met twee kapotte tanden, een gebroken neus, een gehechte lip en wang. De onschendbare, de man die zich onoverwinnelijk noemde en met Napoleon vergeleek, is geveld; door Massimo Tartaglia, een voorbijganger die niet goed bij zijn hoofd zou zijn en die hem gisteravond vanuit zijn cel een brief stuurde waarin hij zich verontschuldigde voor zijn „oppervlakkige daad”.

Meteen na de aanslag liet Berlusconi zijn geschonden gelaat aan de menigte zien. Zijn coalitiegenoten presenteren hem nu als een slachtoffer van door links gezaaide haat. Het gezicht van de premier lijkt eens te meer een sleutelrol te zijn toegedicht in de verkiezingscampagne; niet meer in de rol van de viriele overwinnaar, maar als lijdende, bebloede Christusfiguur die het erbarmen van de Italianen moet oproepen.

Wie de krant Il Giornale van zijn broer Paolo Berlusconi vandaag leest, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat Berlusconi slachtoffer is van een georkestreerde haatcampagne.

Vervolg Berlusconi: pagina 4

President vraagt om kalmte

Op de voorpagina van Il Giornale, het dagblad van zijn broer Paolo, staat een spotprent van een gigantische rechter van het constitutionele hof die de Dom van Milaan richting een kleine, geschrokken Berlusconi slingert. ‘Het was allemaal georganiseerd’, kopt de krant. ‘Alles behalve een geïsoleerde daad van een gek.’ De aanslag was geboren uit de haat die de oppositie en de „communistische” kranten hebben gezaaid.

Een van de door Berlusconi’s krant aangevallen journalisten, Marco Travaglio, friste vanochtend in de linkse krant Il Fatto het geheugen van de Italianen op. Hij herinnerde eraan dat Berlusconi alle Italianen die niet op hem stemmen in een verkiezingscampagne „klootzakken” noemde. Rechters zette hij neer als „gekken die antropologisch anders zijn dan de rest van het menselijke ras”, journalisten als „criminelen”.

En zo lijkt de oproep van President Giorgio Napolitano tot kalmte tevergeefs. Publiekelijk heeft iedereen van links tot rechts de aanslag veroordeeld, maar onderhuids gaat de polarisering verder. Op Facebook wordt de werper tot een held verheven: ‘Tien keer, honderd keer, duizend keer Tartaglia’, luidt een slogan. Op straat is de reactie ook minder geserreerd dan in de kranten: „Als je het dan doet, moet je het wel goed doen”, zeggen tegenstanders van Berlusconi over daad.

Toch is er een pleister op de wonden van Berlusconi. Veronica Berlusconi informeerde gisteren naar de gezondheid van haar man van wie ze wil scheiden. En partijgenoot Gianfranco Fini, met wie Berlusconi al weken niet meer praat en die hij ervan verdenkt dat hij hem van zijn troon wil stoten, kwam op de rand van zijn bed zitten. De twee hebben niet over politiek gepraat. Maar Berlusconi was ingenomen met het bezoek.

Fini zal zich realiseren, zo constateert politiek commentator Massimo Franco van Il Corriere della Sera, dat het nu even niet het moment is om de revolutie tegen zijn partijleider voort te zetten. Hij hoefde maar uit het raam te kijken naar de menigte aanhangers van de premier om zich daarvan te vergewissen. Een van hen had volgens Il Giornale gezegd: „Hem, de Ridder, ze zouden hem heilig moeten verklaren”.

    • Bas Mesters