ExxonMobil koopt gasbedrijf in de VS

’s Werelds grootste beursgenoteerde energieconcern, het Amerikaanse ExxonMobil, koopt voor 41 miljard dollar (28 miljard euro) gasbedrijf XTO Energy uit Texas. ExxonMobil onderstreept met deze overname het belang van aardgas als belangrijke brandstof voor de toekomst.

„Aardgas wordt naar verwachting de snelst groeiende fossiele brandstof”, zei topman Rex Tillerson van ExxonMobil gisteren in een toelichting op het overnamebod. Het bedrijf verwacht dat de wereldwijde vraag naar gas in de komende decennia sneller zal groeien dan die naar olie en kolen, mede uit klimaatoverwegingen. Bij de verbranding van gas komt minder CO2 vrij dan bij de verbranding van olie of kolen.

Bovendien staat Amerika op het punt nieuwe klimaatwetgeving aan te nemen die ertoe zal leiden dat kolencentrales het lastiger krijgen en er meer gascentrales gebouwd worden.

ExxonMobil is al een belangrijke gasproducent in bijvoorbeeld Canada en Europa, maar nog niet in thuisland Amerika. Daar is juist XTO Energy een van de belangrijkste spelers. Het concern heeft zich gespecialiseerd in de exploitatie van zogeheten onconventioneel gas. Dat is moeilijk te winnen gas, dat in leisteen, kolenlagen of in ijskristallen zit opgesloten. De winning van onconventioneel gas, met name dat van gas uit leisteen, heeft de laatste twintig jaar in Amerika een hoge vlucht genomen.

ExxonMobil is van plan een aparte divisie op te richten voor de winning van onconventioneel gas, geleid vanuit Fort Worth, waar het huidige hoofdkantoor van XTO Energy staat.

Als de aandeelhouders van XTO Energy akkoord gaan met het overnamebod, wordt ExxonMobil op slag de grootste gasproducent in Amerika. Het overnamebedrag van 41 miljard dollar bevat een schuld van 10 miljard dollar. Het is de grootste overname voor het energiebedrijf sinds 1999, toen Exxon zijn rivaal Mobil opslokte.

In de brandstofmix van ExxonMobil heeft gas nu een aandeel van 38 procent en olie van 62 procent. Na de overname zal die verhouding 44 om 56 procent zijn.