EU-ambtenaar niet van plan in te binden

Veel lidstaten vinden een loonsverhoging voor EU-ambtenaren ongepast.

Volgens afspraak volgen wij de loonstijging van nationale ambtenaren, zeggen zij.

Civil service employees who work for European Union institutions take part in a strike at the entrance of the EU council headquarters in Brussels December 14, 2009. Several hundred people took part in a protest in support of the European Commission proposal to index salaries in conformity with the laws voted by the EU Council. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS)
Civil service employees who work for European Union institutions take part in a strike at the entrance of the EU council headquarters in Brussels December 14, 2009. Several hundred people took part in a protest in support of the European Commission proposal to index salaries in conformity with the laws voted by the EU Council. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS) REUTERS

Pierre-Philippe Bacri is vijftien jaar lid van de vakbond, maar hij kan zich niet herinneren dat hij eerder heeft gestaakt. Gisteren was het dan zo ver. De Franse EU-ambtenaar draagt een pak en een stropdas, zoals op elke andere werkdag. Daaroverheen heeft hij een fluorescerend vestje van de European Civil Servants Federation, zijn vakbond. In zijn hand een stok met een vlag.

Het enorme atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel, waar vrijdag nog regeringsleiders vergaderden, vulde zich gisterochtend snel met Europese ambtenaren. Ze staakten omdat ze bang zijn dat een geplande loonsverhoging van 3,7 procent niet doorgaat.

Afgezien van de vele mantelpakken en kostuums ziet het eruit als een gewone vakbondsactie, inclusief petjes, toespraken en toeters. Alleen spandoeken zijn er niet. Wel leuzen, die keurig uitgeprint op A4’tjes zijn opgehangen: ‘Aarzel vandaag en je zou er weleens de rest van je leven spijt van kunnen hebben’ en ‘We zien af van onze salarisverhoging op de dag dat ministers per fiets naar de vergadering komen’.

Diplomaten van lidstaten vergaderden vorige week vrijwel dagelijks over de geplande loonsverhoging, maar tot nu toe zonder resultaat. Gisteren kwamen ze er weer niet uit, morgen proberen ze het opnieuw. De meeste landen vinden 3,7 procent te veel op een moment dat het slecht gaat met de economie. Een van die landen is Nederland. „De EU verkeert in een zware economische crisis”, zei de Nederlandse staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) onlangs. „Veel EU-landen proberen de salarissen van overheidspersoneel gelijk te houden. Daarom is het raar en onverantwoord dat de Commissie hier nu mee komt. Europese ambtenaren verdienen toch al niet slecht. En dan druk ik me nog zachtjes uit.”

Maar de ambtenaren en hun vakbonden zeggen dat ze gewoon recht hebben op de verhoging. Die is het resultaat van een rekenmethode die ooit is afgesproken, juist om jaarlijkse discussies te vermijden. Er is gekeken naar de salarissen die nationale ambtenaren vorig jaar kregen in acht EU-landen, waaronder Nederland, en naar de inflatie in Brussel. Vakbonden wijzen erop dat EU-ambtenaren door die rekenmethode al jaren koopkrachtverlies hebben geleden.

Commissievoorzitter Barroso nam het vorige week op voor de ambtenaren. De afspraken zijn vastgelegd in een Europese verordening. „We moeten gewoon de wet respecteren”, zei Barroso. „Als lidstaten de salarissen van hún ambtenaren verhogen dan wordt dat het jaar erop toegepast op EU-ambtenaren.”

Ook experts van de Europese Raad, het overleg van EU-landen, zijn tot de conclusie gekomen dat het juridisch lastig is om af te zien van de loonsverhoging, omdat de rekenmethode juist is toegepast. Het zou zelfs tot rechtszaken bij het Europese Hof kunnen leiden.

Volgens vakbonden deden er gisteren ongeveer 2.500 ambtenaren van de Europese Raad mee aan de staking. Dat is ongeveer de helft van het aantal medewerkers van de Raad. In totaal werken er zo’n 50.000 ambtenaren bij de EU. Mogelijk sluiten ambtenaren van het Europees Parlement en de Europese Commissie, voor wie regels ook gelden, zich aan bij de acties.

Rond het middaguur eindigde de staking. „Dankuwel en eet smakelijk”, zei een van de stakingsleiders door een microfoon, waarschijnlijk ongewild het beeld bevestigend dat Brussel een plek is waar lang en goed geluncht wordt. Zullen burgers het begrijpen, als ze de tv-beelden zien van stakende Europese ambtenaren? Pierre-Philippe Bacri, de Franse ambtenaar, heeft geen illusies. „Onze argumenten zullen niet overkomen”, zegt hij. „Maar zo gaat het altijd. Als er goed nieuws is in Europa, dan hebben de lidstaten het gedaan. Gaat het slecht, dan is dat de schuld van Brussel. We zijn het gewend.”

    • Jeroen van der Kris