Economie kort

ArcelorMittal gaat nog eens 10.000 banen schrappen

PARIJS. Staalgigant ArcelorMittal wil volgend jaar nog eens tienduizend banen extra schrappen om de kosten te verlagen. Dat meldde de Franse zakenkrant Les Echos gisteren. De krant baseert zich op bronnen rond de Europese ondernemingsraad van ArcelorMittal. Het concern zou met de maatregel ongeveer 500 miljoen dollar willen besparen. Een woordvoerder van ArcelorMittal bevestigde dat ontslagen worden overwogen, maar wilde geen exacte cijfers geven. „Er waren discussies over de mogelijkheid van een wereldwijde reductie van het aantal banen volgend jaar.” Wereldwijd telt het concern ongeveer 287.000 arbeidsplaatsen. Het grootste staalbedrijf ter wereld schrapte eerder dit jaar al negenduizend banen om kosten te besparen en overcapaciteit tegen te gaan. Door de crisis is de vraag naar staal sterk afgezwakt en stonden de staalprijzen eerder fors onder druk. (ANP)

Pijpleiding voor gas naar China geopend

Saman-Depe. Met de ingebruikname van een gaspijpleiding van Turkmenistan naar China heeft Peking het Russische monopolie op de export van Centraal-Aziatisch gas definitief gebroken. Gisteren begon het gas te stromen door de circa 7.000 kilometer lange pijpleiding, van het oosten van Turkmenistan naar Xinjiang in het westen van China, via Oezbekistan en Kazachstan. De pijpleiding heeft een capaciteit van 40 miljard kubieke meter per jaar en moet in 2012-2013 volledig benut worden. De openingsceremonie van het Turkmeense gedeelte van de pijpleiding had gisterenmorgen plaats. Bij die ceremonie, in het westelijk gelegen Saman-Depe, waren de Chinese premier Hu Jintao en de Turkmeense president Goerbangoli Berdimoechamedov aanwezig, alsook de Kazachse en Oezbeekse presidenten. De vier draaiden symbolisch de gaskraan open, waarna zij elkaar omhelsden. (AFP, AP)

Wilde actie bij Zalco in Vlissingen

VLISSINGEN. Werknemers van de aluminiumsmelter Zalco in Vlissingen hebben gisterochtend het werk enige tijd neergelegd. Zij hebben de directie gevraagd het loonoffer dat de directie van hen vraagt, van tafel te halen. Het ging om een wilde, niet door de vakbonden georganiseerde actie. Zalco wil dat het personeel volgend jaar 17,4 procent salaris inlevert om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Eerder deze maand wees het personeel dat voorstel op een vakbondsbijeenkomst unaniem af. Volgens bestuurder Koos de Meij van FNV Bondgenoten heeft het personeel met de actie van maandag een duidelijk signaal afgegeven aan de directie. (ANP)