Cel voor beramen aanslag Barcelona

In Spanje is gisteren een groep van elf mannen veroordeeld tot celstraffen variërend van 8,5 tot 14 jaar wegens het beramen van een aanslag op de metro van Barcelona.

De rechtbank in Madrid achtte bewezen dat de elf, tien Pakistanen en een Indiër, lid waren van een terreurgroep. Omdat hun plannen weinig concreet waren en ze ook amper over explosieven beschikten, werden ze vrijgesproken van samenzwering met als doel een terreuraanslag te plegen.

De elf hadden rond de parlementsverkiezingen van maart 2008 willen toeslaan. Dit als vergelding voor de aanwezigheid van Spaanse militairen in Afghanistan. De autoriteiten grepen in februari 2008 in tegen de groep.

De aanklagers leunden voor een belangrijk deel op de verklaringen van een anonieme getuige. Deze Pakistaan, aangeduid als ‘F-1’, zou een in Waziristan getrainde jihadist zijn die overliep naar de Franse en Spaanse geheime dienst toen hij gewetensbezwaren over de aanslag ontwikkelde.

F-1 was aanwezig bij de beraadslagingen in een moskee en in woningen in de Barcelonese wijk El Raval en getuigde hoe daar door de leden over de aanslag werd gesproken. Hij stelde in zijn verklaringen ook dat de groep directe orders ontving van Baitullah Mehsud, de leider van de Pakistaanse Talibaan die dit jaar bij een Amerikaanse luchtaanval geliquideerd werd.

De rechters namen F-1 mede serieus, omdat twee leden bij hun arrestatie over explosief materiaal beschikten: 18 gram kruit uit vuurwerk. Ook werden klokjes, bedrading, latex handschoenen en batterijen aangetroffen – zaken waarmee een bom gemaakt kan worden. Ander belastend materiaal betrof een internetvideo waarop een Talibaan-woordvoerder na de arrestatie verwijst naar de „gebeurtenissen in Barcelona”.

Een van de veroordeelden is de Pakistaan Akeel Abbasi, die enige tijd in Breda woonde en studeerde. De Nederlandse autoriteiten hielden er begin 2008 ernstig rekening mee dat hij een zelfmoordaanslag in Duitsland wilden plegen. Abbasi werd in maart 2008 opgepakt en in augustus dat jaar aan Spanje uitgeleverd.