British Airways staakt met Kerst

De vliegtuigbemanning van British Airways (BA) gaat in de kerstperiode staken, zo maakte de Britse vakbond Unite gisteren bekend. Duizenden toeristen die rond Kerst, een van de drukste tijden van het jaar, hebben geboekt, worden door de staking gedupeerd. De staking staat gepland voor de periode van 22 december tot 2 januari. In november maakte de vliegtuigmaatschappij bekend dat 1.700 van de 14.000 banen worden geschrapt en de lonen twee jaar worden bevroren. Onderhandelingen daarover met de bemanning liepen spaak. Volgens de vakbond staat ruim 92 procent van de BA-werknemers achter de staking. De topman van British Airways, Willie Walsh, noemde de aangekondigde staking „volledig onterecht”. Volgens hem heeft de vakbond de bemanning niet juist geïnformeerd over de noodzaak van de voorgenomen bezuinigingen. Het bedrijf maakte onlangs een verlies bekend van 321 miljoen pond over de eerste zes maanden van 2009. British Airways zou door de staking 50 miljoen pond aan omzet kunnen mislopen, zeggen experts. (AP)

De BBC heeft verhalen verzameld van mogelijke gedupeerden van de staking. Lees de verhalen via nrcnext.nl/links.