Belgische toppers mogen weer tennissen

Het Belgische toptalent Yanina Wickmayer (20) en Xavier Malisse (29) mogen weer tennissen. De rechtbank in Brussel heeft hun schorsing voor één jaar, opgelegd door het Vlaams Doping Tribunaal (VDT), gisteren opgeschort. Het VDT had het duo op 5 november uitgesloten wegens een overtreding bij het invullen van de verblijfsgegevens.

Volgens het systeem van de verblijfsgegevens zijn topsporters verplicht aan te geven waar zij zich bevinden, zodat dopingcontroleurs controles kunnen uitvoeren. Drie inbreuken op het zogeheten whereaboutssysteem tellen in principe als een positieve test. Het systeem is een van de belangrijkste instrumenten van het wereldantidopingagentschap (WADA).

Advocaat Johnny Maeschalck had namens Wickmayer, de nummer 16 van de wereldranglijst, en Malisse een zaak aangespannen tegen het VDT wegens de schorsing en de beroepsmogelijkheden daartegen. Rechter Ann Robijns stelde hem in het gelijk. Ze baseerde zich op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. „De rechter stelt eigenlijk in één zin dat artikel 6 van dat Europees Verdrag is geschonden als een sporter in beroep moet gaan bij een louter privaatrechtelijke instantie als het Internationaal Sporttribunaal”, legt advocaat Kristof De Saedeleer uit op de site van de Belgische krant Het Nieuwsblad. „Dat kan niet in de eigen taal, daar kan ineens een derde partij – mondiaal antidopingagentschap – tussenkomen en een zwaardere straf eisen en bovendien is er geen controle van een Belgische rechter.”

Wickmayer werd geschorst omdat ze de afgelopen anderhalf jaar drie keer had verzuimd haar verblijfsgegevens door te geven aan de antidopingautoriteiten. Malisse, nummer 94 op de wereldranglijst bij de mannen, verzuimde drie keer op te geven waar hij was en miste een controle.

De talentvolle Wickmayer haalde dit jaar onverwachts de halve finales van de US Open. Toen de schorsing werd uitgesproken, speelde ze een toernooi op Bali. Als gevolg van de uitspraak moest ze meteen haar koffers pakken. Wickmayer voerde aanvankelijk ter verdediging aan dat zij er niet kon inloggen op internet. De aanmaningen zou zij hebben gemist wegens verblijf in het buitenland. Malisse beschikte naar eigen zeggen niet over een computer met internet in zijn hotel tijdens een toernooi. Toen controleurs hem zochten in Parijs zou hij hebben vergeten gewijzigde reisplannen door te geven.

Beide schorsingen duren tot 4 november 2010. Ook kregen beiden duizend euro boete. Bij het internationale sporttribunaal CAS waren ze al in beroep gegaan tegen hun straf. Een uitspraak wordt binnen drie maanden verwacht.

Wickmayer hoopt dat ze met een wildcard alsnog aan de Australian Open (in januari) mee kan doen. Gisteren kreeg ze al een wildcard aangeboden voor een toernooi in Auckland (Nieuw-Zeeland), begin volgende maand. (ANP, Reuters, AP)