Albayrak wil staan advocaat afdwingen

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) overweegt wettelijke maatregelen te treffen als de Nederlandse Orde van Advocaten geen nieuwe regels opstelt die advocaten dwingen op te staan voor de rechter. Dat heeft de staatssecretaris gisteravond aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief reageert Albayrak op een uitspraak van het Hof van Discipline van afgelopen vrijdag waarin werd bepaald dat advocaat Mohammed Enait niet hoeft op te staan voor de rechter. De moslim Enait wil dat niet omdat zijn orthodoxe geloof hem dat zou verbieden. Volgens het hof heeft de advocaat met het blijven zitten niet de „intentie” om minachting voor de rechters te uiten.

Albayrak respecteert de uitspraak van het hof, maar stelt ook dat „een samenleving zich bedient van rituelen om waarden te benadrukken en te bestendigen”. Daarom spreekt zij de hoop uit dat de Nederlandse Orde van Advocaten met regelgeving komt, omdat van een beroepsorganisatie „bij uitstek verwacht mag worden dat zij weet welke (fatsoens)normen binnen de beroepsgroep dienen te worden gehanteerd”. Mocht de Orde niet zelf tot actie overgaan, dan overweegt Albayrak „passende (wettelijke) maatregelen”.

Een woordvoerder van de Orde zegt dat de uitspraak van het Hof van Discipline „niet strookt met wat wij vinden”, maar dat het bestuur nog bij elkaar moet komen om te beslissen of de orde nieuwe regels noodzakelijk vindt.

De woordvoerder stelt dat het opstellen van regelgeving in dit geval niet eenvoudig is. „Het meest logisch zou zijn om hiervoor een nieuwe gedragsregel op te stellen, maar gedragsregels zijn niet afdwingbaar en dus zou Enait zich er opnieuw aan kunnen onttrekken en dan staan we weer bij de tuchtrechter.” De Orde studeert dus nog op de meest passende vervolgstap, aldus de woordvoerder.