Abu Dhabi komt eigenlijk te laat met reddingsoperatie Dubai

De reddingsactie van Abu Dhabi ter hoogte van 10 miljard dollar voor Dubai World zal het vertrouwen schragen en de obligatiehouders van dochteronderneming Nakheel plezieren, maar de geloofwaardigheid die de afgelopen weken teloor is gegaan zal er niet snel door worden hersteld.

Dubai verliest nooit zijn vermogen om te verrassen. Na de kapitaalmarkten vorige maand de stuipen op het lijf te hebben gejaagd, door te zeggen dat het niet alle schulden van Dubai World en Nakheel zou garanderen, heeft het emiraat nu een steunoperatie voor de eerste aflossing van Nakheels obligatielening bekendgemaakt, evenals de verstrekking van 5,9 miljard dollar aan werkkapitaal voor Dubai World.

Dubai heeft de gevolgen onderschat van zijn aankondiging dat het een aflossingspauze wilde voor de schulden van Dubai World. De stap schaadde de reputatie van het emiraat, bracht zijn toekomst als financieel centrum in gevaar en haalde de kredietstatus van particuliere en staatsbedrijven onderuit. De U-bocht van Dubai kan ook in verband worden gebracht met het feit dat de obligatiehouders van Nakheel een oppositie hadden gevormd die krachtig genoeg was om een aflossingspauze te verijdelen en het faillissement van zowel Nakheel als Dubai World af te dwingen. Dat had nog meer reputatieschade teweeggebracht.

Nu de eerste obligatielening is afgelost, kan Dubai de sanering van de resterende 22 miljard dollar aan schulden van Dubai World ter hand nemen. Dubai heeft een sanctie ingebouwd. Er wordt een nieuw tribunaal opgericht, dat theoretisch een oplossing kan opleggen. Bovendien zijn er, ondanks de nieuwe belangstelling van Dubai voor het woord ‘transparantie’, nog twee onbeantwoorde vragen. In de eerste plaats: wat zijn de voorwaarden waartegen Abu Dhabi Dubai die 10 miljard dollar heeft gegeven? Ten tweede: zullen internationale en lokale crediteuren gelijk worden behandeld? Een deel van de bewoordingen in de persverklaring van de regering leek te wijzen op speciale zorg voor de lokale crediteuren – hoewel dat schijnbaar niet betekent dat internationale beleggers een slechtere behandeling krijgen.

Helaas zal Dubai moeite hebben de herinnering aan de afgelopen paar weken te verdrijven. Dat komt niet alleen doordat het voor bedrijven uit Dubai nu duurder zal worden om toegang te verkrijgen tot internationale financiering. Het pr-fiasco zal beleggers nog jaren bijblijven.

Neil Unmack

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com

    • Neil Unmack